Marea Britanie iese din programul Erasmus. Boris Johnson: „A fost o decizie grea”

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Studenții britanici nu vor mai putea participa la programul de schimb Erasmus, în cadrul acordului post Brexit, convenit de Boris Johnson. La o conferință de presă după încheierea acordului, negociatorul-șef al UE, Michel Barnier, a anunțat că „Guvernul britanic a decis să nu mai participe la programul de schimb Erasmus”.

Premierul britanic Boris Johnson a abandonat programul european de schimburi adresat studenţilor - Erasmus, în cadrul acordului  acordului post-Brexit, încheiat în Ajunul Crăciunului, conform AFP. La conferința de presă privind noul acord, Boris Johnson a subliniat că „a fost o decizie grea” să părăsească programul. Primul ministru a explicat că este un sistem „extrem de scump”.

Eve Alcock, fostul președinte al Uniunii Studenților din Universitatea din Bath, a declarat, pentru The Independent, decizia guvernului, despre care spune că este „fără sens”. „E un sistem bine stabilit, cu finanțare crucială pentru a sprijini relațiile existente cu multe universități europene. Renunțarea la Program, spulberă oportunitățile studenților, care erau centrale pe dezvoltarea academică, personală și profesională. De asemenea, programul oferea și studenților din UE oportunitatea de a studia în Marea Britanie, îmbogățind astfel și propriul nostru sistem de învățământ superior”, a spus Eve Alcock. Liderii din domeniul educației au declarat, încă în martie,că abandonarea programului ar crea o gaură în sistemul educației și ar priva tinerii de oportunități. 

Programul Erasmus oferă sprijin financiar studenților participanți pentru a studia în străinătate pentru o anumită perioadă de timp  într-o țară participantă.  Acum, studenților din Marea Britanie, care doresc să studieze în Europa, nu li se va acorda sprijin financiar din partea UE, program finanțat de statele participante. Studenții din Marea Britanie primeau o alocație de 420 EUR pe lună (378 GBP). Programul Erasmus, la care Regatul Unit participă din 1987, urmează să fie înlocuit cu Programul Alan Turing, un celebru matematician britanic

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel