MAE, MESAJ OFICIAL după ce lui Hunor NU i s-a PERMIS intrarea în Ucraina

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat Ambasadei Ucrainei la Bucureşti să informeze cu privire la motivele deciziei autorităţilor ucrainene de a nu-i permite preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, să treacă, pe data de 6 aprilie, frontiera ungaro-ucraineană, MAE precizând că decizia administrativă privind interzicerea accesului cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparţine exclusiv autorităţilor ucrainene, misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate în ţara vecină neavând un rol în cadrul acestei proceduri.

„Ministerul Afacerilor Externe a luat notă de faptul că autorităţile ucrainene nu i-au permis domnului deputat Kelemen Hunor să treacă frontiera ungaro-ucraineană la data de 6 aprilie. De altfel, acest incident a fost relatat de domnul deputat Kelemen Hunor într-o convorbire telefonică cu ministrul Afacerilor Externe. MAE a solicitat Ambasadei Ucrainei să informeze cu privire la motivele deciziei”, precizează Ministerul de Externe, într-un comunicat.

Citește și Alertă! Ucraina i-a REFUZAT accesul lui Kelemen Hunor pe teritoriul său

Potrivit MAE, decizia administrativă privind interzicerea accesului cetăţenilor străini pe teritoriul Ucrainei aparţine exclusiv autorităţilor ucrainene, misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate în ţara vecină neavând un rol în cadrul acestei proceduri.

„Asemenea decizii pot fi atacate pe cale judecătorească în faţa instanţelor din Ucraina doar de către persoana în cauză”, arată MAE român.

 

I-a fost refuzat, „fără nicio explicaţie clară”, accesul în Ucraina

 

La sfârşitul săptămânii trecute, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, afirma că i-a fost refuzat, „fără nicio explicaţie clară”, accesul în Ucraina, unde intenţiona să participe la un eveniment dedicat împlinirii a 30 de ani de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică.

„Am vrut să ajung în Ujhorod, unde prietenii noştri sărbătoresc cea de a 30-a aniversare de la înfiinţarea Uniunii Culturale Maghiare din Ucraina Subcarpatică. (...) Însă accesul mi-a fost refuzat fără nicio explicaţie clară. Mi-au comunicat doar, pur şi simplu, că nu pot intra în ţară. (...) Bineînţeles, am informat ministrul român de Externe despre incident şi mă voi adresa luni Ambasadei Ucrainei la Bucureşti şi voi cere o explicaţie pentru ceea ce s-a întâmplat astăzi”, a scris, sâmbătă, pe Facebook, liderul UDMR.

Citește și Ambasadorul ucrainean, CONVOCAT la MAE ungar după ce lui Hunor nu i s-a permis intrarea în Ucraina

În acest context, tot sâmbătă, Ministerul de Externe ungar a anunţat că l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei la Budapesta în legătură cu refuzul autorităţilor ucrainene de a-i permite preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, accesul în Ucraina, după cum informa agenţia de presă MTI.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel