Klaus Iohannis l-a învestit pe noul șef al Armatei Române

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

General-locotenentul cu trei stele Luca Daniel Petrescu a fost învestit, duminică, în funcția de șef al Statului Major al Apărării, în prezența președintelui României, Klaus Iohannis, care i-a înmânat noul șef al Armatei drapelul de luptă.

Președintele Klaus Iohannis i-a înmânat noului șef al Statului Major al Armatei, general- locotenent cu trei stele Luca Daniel Petrescu, Drapelul de luptă.

„Am reușit, în baza acordului politic pe care l-am încheiat în anul 2015, imediat după începerea primului meu mandat de Președinte al României, să asigurăm 2% din PIB pentru finanțarea apărării, începând cu anul 2017, pe o perioadă de zece ani. A fost o decizie majoră, care a conferit țării noastre predictibilitate şi credibilitate în plan internațional, asigurând, totodată, transparența procesului decizional strategic. Astăzi, țara noastră este atât beneficiar, cât și furnizor de securitate, cu o viziune cuprinzătoare despre modul în care trebuie gestionată securitatea internațională. Am înregistrat progrese notabile în context aliat. Datorită eforturilor noastre, Regiunea Mării Negre are o mai bună vizibilitate și o importanță strategică pentru NATO”, a declarat Klaus Iohannis, la învestirirea în funcție a Șefului Statului Major al Apărării.

Iohannis a precizat că, pentru el, securitatea şi apărarea țării constituie o prioritate strategică.

Președintele a avut un mesaj și pentru Daniel Petrescu, noul șef al Statului Major al Apărării: „Preluați, astăzi, mandatul de Șef al Statului Major al Apărării, instituție care exercită rolul de conducere a Armatei României, și vă revine responsabilitatea de a continua să asigurați starea de pregătire a armatei pentru îndeplinirea tuturor misiunilor sale de apărare a țării. Viziunea strategică prospectivă este esențială pentru a avea o structură de forțe capabilă să îndeplinească întreaga gamă de misiuni prevăzute de Strategia Națională de Apărare a Țării și de Strategia Militară a României şi în concordanță cu angajamentele asumate de România în cadrul NATO. Subliniez faptul că trebuie să acționați cu multă hotărâre, astfel încât să fie angajate resursele financiare la termenele şi în parametrii planificați. Procentul de 2% din PIB alocat apărării trebuie să asigure, de asemenea, o mai bună instruire pentru toate structurile armatei, precum și condițiile necesare derulării unor exerciții complexe, în concordanță cu realitatea mediului strategic de securitate. Totodată, este necesar să acordați atenție condițiilor de muncă şi de trai ale militarilor, cei care-şi dedică viața slujirii României sub faldurile tricolorului nostru. Îmi exprim convingerea, domnule general-locotenent Petrescu, că veți acționa, în noua dumneavoastră calitate, pentru aprofundarea procesului de modernizare, dezvoltare şi consolidare a Armatei României, pentru a genera un plus de valoare în îndeplinirea tuturor misiunilor şi sarcinilor. Vă felicit pentru numirea în această funcţie de mare răspundere şi vă doresc mult succes în activitate!".

 

Cine este Daniel Petrescu

 

Generalul-locotenent Petrescu este veteran al teatrelor de operaţii, cu misiuni executate la comanda Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni" în: misiunea ISAF din Afganistan, în perioada iulie 2006 - ianuarie 2007, perioadă în care a fost şi comandant al contingentului naţional în acest teatru de operaţii; operaţia de tip coaliţie ANTICA BABILONIA în Irak, în perioada ianuarie- august 2005; misiunile KFOR din Kosovo (octombrie 2003) şi SFOR din Bosnia şi Herţegovina (octombrie 2004), în care batalionul pe care l-a comandat s-a aflat în rezerva strategică a NATO.

A participat, de asemenea, ca ofiţer de legătură, la misiunile ONU de menţinere a păcii din Angola: MONUA, în perioada decembrie 1998 - iulie 1999 şi UNAVEM III, în perioada august 1995 - aprilie 1996, şi în operaţia ALBA din Albania, în perioada mai-iulie 1997.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu a îndeplinit, din luna iulie 2019, până în prezent, funcţia de locţiitor al şefului Statului Major al Apărării. Anterior, în perioada 2017-2019, a fost comandantul Comandamentului Multinaţional de Divizie Sud-Est (HQ MND-SE) din Bucureşti.

Experienţa sa profesională include funcţii îndeplinite la nivel tactic, operativ şi strategic în cadrul Forţelor Terestre Române, în comandamente NATO şi în teatrele de operaţii. La nivel tactic, a comandat Batalionul 2 Infanterie Calugăreni din Bucureşti, în perioada ianuarie 2004 - octombrie 2008.

A comandat, de asemenea, Brigada 2 Infanterie Rovine în perioada august 2016 - august 2017, mare unitate care s-a transformat în Brigada Multinaţională Sud-Est.

La nivel operativ, a fost şef de stat major al Centrului de Conducere Operaţională între anii 2010 - 2013, structură destinată coordonării contingentelor româneşti participante în teatrele de operaţii. Experienţa sa la nivel strategic include funcţii în Statul Major General, la Direcţia planificare strategică şi Direcţia operaţii. În perioada iunie 2013 - iulie 2016, a activat ca Reprezentant militar al Şefului Statului Major General la Comandamentul Aliat pentru Transformare, comandament strategic al NATO situat în Norfolk, Virginia, SUA.

Generalul-locotenent Daniel Petrescu este şef de promoţie al Institutului Militar de Infanterie "Nicolae Bălcescu" de la Sibiu , promoţia 1992, şef de promoţie al Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I", promoţia 2003, absolvent „cu distincţie" al Colegiului Naţional de Război din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare Washington DC, SUA, unde a urmat un master în „Strategie de securitate naţională".

Educaţia sa militară mai include un doctorat în ştiinţe militare şi informaţii la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I", Bucureşti, în 2010. De asemenea, este absolvent al Colegiului Întrunit de Comandă şi Stat Major (JSCSC, Marea Britanie), unde a urmat Cursul avansat de comandă şi stat major (2007-2008). A absolvit masterul în studii de apărare la Kings College din Londra.

A participat la mai multe cursuri de scurtă durată organizate de instituţii europene de prestigiu, precum Colegiul UE pentru Securitate şi Apărare din Bruxelles, Belgia (cursul de planificare strategică a misiunilor şi operaţiilor Uniunii Europene) şi Furungsacademy der Bunderwehr din Hamburg, Germania (cursul pentru ofiţeri de stat major ONU).

Pe parcursul carierei a primit distinctii şi medalii, cele mai importante fiind Virtutea Militară în grad de comandor, cu însemne de război, Medalia naţională „Pentru Merit", clasa a II-a, Ordinul Naţional „Serviciul Credincios" în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, Medalia „US Army Commendation", Medalia „NATO non- article 5" şi Medalia ONU „În Serviciul Păcii", potrivit adevarul.ro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel