Joe Biden a decis: 1.000 de soldați americani, relocați din Germania în România

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:

Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei, au declarat oficiali americani citaţi miercuri de Wall Street Journal şi CNN. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă transmisă online, desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe flancul estic al NATO, dintre care aproximativ 1.000 vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

''Situaţia actuală impune să ne consolidăm postura disuasivă şi defensivă pe flancul estic al NATO'', în timp ce ''rămânem concentraţi pe situaţia în evoluţie în Europa şi pe acţiunile Rusiei la graniţa ucraineană şi în Belarus'', a subliniat Kirby.

Wall Street Journal şi CNN relataseră cu puţin timp mai devreme că preşedintele Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei.

Militarii desfăşuraţi în Germania şi Polonia vor veni de la baza Fort Bragg din Carolina de Nord, iar contingentul care va veni în România face parte din batalionului de infanterie ''Stryker'' din Germania.

Referindu-se la militarii trimişi în România, John Kirby a menţionat că este vorba despre ''un batalion de atac şi o unitate de infanterie care sunt organizate pentru a fi desfăşurate pe termen scurt şi a se deplasa rapid de îndată ce sunt localizate''. Aceste efective se vor adăuga celor circa 900 de militari americani aflaţi în prezent în România.

Dintre cei aproximativ 2.000 de militari care vor pleca de la baza Fort Bragg vor ajunge în Polonia circa 1.700, ceilalţi 300 urmând să fie trimişi în Germania, conform unei surse din Pentagon citate de Reuters. Întrebat despre acest contingent, Kirby a răspuns că majoritatea celor 2.000 de militari vor fi desfăşuraţi în Polonia.

Aceste forţe trimise pe flancul estic al NATO ''nu vor lupta în Ucraina'', a precizat un responsabil militar american, potrivit AFP. ''Aceste mişcări nu vor fi permanente, ele răspund circumstanţelor actuale'', a mai precizat acesta. Purtătorul de cuvânt al Pentagonului a confirmat şi acest lucru la conferinţa de presă, menţionând că este vorba despre misiuni ''temporare''.

Potrivit presei americane, trupele SUA vor opera pe bază bilaterală în ţările unde sunt trimise, întrucât NATO nu a activat încă forţa de răspuns multinaţional. John Kirby a confirmat că trupele desfăşurate în România vor fi sub comandă americană, fără a oferi detalii la acest capitol despre cele care vor ajunge în Germania şi Polonia.

El a amintit că 8.500 de militari americani sunt plasaţi în stare de alertă pentru eventuale desfăşurări în Europa.

Klaus Iohannis: "Riscurile și amenințările la adresa securității regionale, inclusiv a securității României, s-au amplificat"

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că România trebuie să fie pregătită pentru a contracara acțiunile agresive, referindu-se la situația tensionată de la granițele Ucrainei.

Președintele Klaus Iohannis a vizitat, astăzi, baza militară aeriană de la Câmpia Turzii, în care Statele Unite ale Americii au investit anul trecut aproximativ 130 de milioane de dolari. În discursul susținut cu acest prilej, șeful statului a declarat că, în prezent, trecem printr-o perioadă "parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale, europene și euroatlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat".

Declarațiile au fost făcute miercuri, la Baza 71 Aeriană a Forțelor Aeriene Române din Câmpia Turzii. Președintele Klaus Iohannis a inspectat baza și a vorbit despre investițiile făcute pentru modernizarea forțelor aeriene.

„Actualul context din vecinătatea noastră directă dovedește o dată în plus, că aceste măsuri erau necesare. Parcurgem o perioadă extrem de tensionată, în care riscurile și amenințările la adresa securității regionale europene și euro-atlantice, inclusiv a securității României, s-au amplificat. Sunt evidente tendințele de revenire la politica de forță și de contestare a actualei ordini internaționale liberale, precum și arhitecturi europene de securitate construite după Războiul Rece”, a declarat președintele Iohannis.

Șeful statului le-a cerut militarilor să fie pregătiți pentru orice tip de agresiune

 

„În aceste condiții, trebuie să fim foarte bine pregătiți pentru a contracara acțiunile agresive, inclusiv de tip hibrid, de exemplu, în spațiul cibernetic, România acționează ferm și consecvent pentru consolidarea solidarității și a unității NATO, iar relația transatlantică reprezintă un element principal de susținere a coeziunii aliate. Din această perspectivă, angajamentul intensificat al Statelor Unite ale Americii în Europa sporește consistența și credibilitatea efortului colectiv aliat de descurajare și apărare în spațiul euro-atlantic”, a adăugat Klaus Iohannis.

Totodată, președintele României a vorbit despre necesitatea extinderii prezenței trupelor NATO în regiunea Mării Negre.

„Confruntat în prezent cu amenințări semnificative în partea de est a Europei, acest context de securitate confirmă necesitatea unei prezențe mai consistente a NATO a Statelor Unite și a altor aliați în regiunea Mării Negre, pentru a asigura o postură consolidată de descurajare și apărare, așa cum am susținut în mod repetat”, a precizat Iohannis, citează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel