Rusia, reacție la anunțul privind trimiterea de trupe americane în România, din Germania

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
vladimir putin
vladimir putin

Rusia a reacționat la anunțul Pentagonului referitor la trimiterea a 3.000 de militari amerciani in România și Polonia, pentru a întări fronul NATO la granița Alienței cu Ucraina. O decizie "distructivă" care va inflama și mai mult tensiunile din zonă, a fost răspunsul diiplomației de la Moscova.

Viceministrul de externe rus, Alexandr Gruşko, citat de agenţia Interfax, a vorbit despre o măsură "nejustificată, distructivă, care creşte tensiunile militare şi reduce marja pentru decizii politice", potrivit AFP.

Miercuro seară Pentagonul a anunțat că aproximativ 1.000 de militari vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România, iar alţi circa 2.000 vor sosi de peste ocean pentru a fi cantonați în Polonia.

Moscova a transmis Washingtonului că exclude orice extindere a NATO către Est, în special în Ucrainei, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi retragerea trupelor NATO din ţările Europei de Est care au aderat la această alianţă începând din 1997.

Statele Unite au respins aceste cereri, propunând însă măsuri precum inspectarea de către Rusia a scuturilor antirachetă amplasate în România și Polonia, potrivit Realitatea PLUS.

Joe Biden a decis: 1.000 de soldați americani, relocați din Germania în România

 

Preşedintele american Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei, au declarat oficiali americani citaţi miercuri de Wall Street Journal şi CNN. 

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă transmisă online, desfăşurarea a circa 3.000 de militari americani în ţări de pe flancul estic al NATO, dintre care aproximativ 1.000 vor fi repoziţionaţi în zilele următoare de la o bază din Germania în România, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

''Situaţia actuală impune să ne consolidăm postura disuasivă şi defensivă pe flancul estic al NATO'', în timp ce ''rămânem concentraţi pe situaţia în evoluţie în Europa şi pe acţiunile Rusiei la graniţa ucraineană şi în Belarus'', a subliniat Kirby.

Wall Street Journal şi CNN relataseră cu puţin timp mai devreme că preşedintele Joe Biden a cerut Pentagonului să desfăşoare peste 3.000 de militari pentru consolidarea apărării aliaţilor europeni, într-o primă mişcare majoră a forţelor SUA în contextul tensiunilor militare cu Rusia asupra Ucrainei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel