„Jaful secolului” din Londra rămâne nerezolvat: Românii suspectați au scăpat de acuzații; șeful bandei rămâne nepedepsit și se bucură de pradă din Serbia

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Considerat „Jaful secolului” din Londra - spargerea casei Tamarei Ecclestone şi furtul unor bunuri în valoare de 25 de milioane de lire sterline - rămâne nerezolvat. Cazul va deveni, cel mai probabil, subiectul unui film de Hollywood, spune unul dintre procurorii implicaţi în caz.

Patru români sunt judecaţi în ceea ce presa britanică a numit „jaful secolului” în Londra, în urma căruia, în decembrie 2019, au fost furate ceasuri, bijuterii şi alte bunuri, în valoare de 26 de milioane de lire sterline, aparţinând fostului fotbalist Frank Lampard, moştenitoarei Tamara Ecclestone şi familiei magnatului Vichai Srivaddhanaprabha.

În urmă cu exact un an, un juriu a dat verdictul în cazul „Jafului secolului“ din Anglia, în care 4 români au fost cercetați pentru furtul bijuteriilor în valoare de milioane de dolari. Verdictul a fost unul complet neașteptat.

Românii acuzaţi la Londra de „jaful secolului”, ELIBERAȚI: Nimeni nu se aștepta la asta! „Au plâns la aflarea sentinţei”

Maria Meşter, fiul ei, barmanul Emil Bogdan Savastru, în vârstă de 30 de ani, fostul profesor de sport Sorin Marcovici, în vârstă de 53 de ani, şi lucrătorul hotelier Alexandru Stan, în vârstă de 49 de ani, au fost judecaţi în cazul „jafurilor secolului”, la Londra. Deşi procurorii au susţinut până în ultimul moment vinovăţia românilor, curtea juraților a fost de altă părere. 

„Jaful secolului” din casa familiei Ecclestone din Londra rămâne nerezolvat

 

Românii au fost exoneraţi de orice implicare în ceea ce poliţia a descris ca fiind cea mai mare spargere care avut loc în Marea Britanie. Nu a rămas în picioare nici acuzaţia că românii ar fi fost cei care au dat spargerile din vestul Londrei, şi nici acuzaţia că ei ar fi colaborat şi ar fi oferit asistenţă bandei de hoţi care a comis furturile.  Potrivit sursei citate, cei patru români au plâns la aflarea sentinţei, în timp ce juriul a pronunţat verdicte unanime de nevinovăţie pentru conspiraţie la jaf, în decembrie 2019, precum şi pentru alte acuzaţii alternative.

S-a stabilit însă că Daniel Vukovic, în vârstă de 46 de ani, a  fost cel care organizat jaful din 13 decembrie 2019 de la vila din Londra. Marea Britanie a cerut extrădarea sa, dar el a evitat-o cu un artificiu birocratic

Pe 13 decembrie 2019, un grup de hoți, născuți și crescuți la Milano, a intrat în conacul londonez al Tamarei Ecclestone, fosta fiică model a patronului Formulei 1, Bernie, în cadrul unui cartier (teoretic) păzit fără nicio secundă de forțele de ordine și de securitate privată, și a sustras bijuterii și bani în valoare echivalentă cu 20-50 de milioane de euro. Suma exactă nu a fost niciodată dezvăluită sau reconstituită cu mic cu mare. Desigur: victima, care se afla în vacanță în Laponia împreună cu soțul și fetița ei, nu declarase exact paguba.

Românii suspectați au scăpat de acuzațiile aduse 

 

Ulterior, sau mai ales, după ce anchetatorii de la Scotland Yard i-au identificat treptat pe membrii comandoului, aducându-i în fața justiției și obținând condamnări și pedepse de închisoare, un lider al grupării, în persoana lui Daniel Vukovic, în vârstă de 46 de ani, cunoscut și sub aliasurile Alfredo Lindley, Ljubomir Radosavljevi sau Ljubomir Romanov, a râs și s-a bucurat de succes (cu prada inclusă).

Un om cu identități multiple, un criminal cu o existență fictivă și un super fugar nepedepsit. Vukovic avea legături cu tabăra de romi din Via Monte Bisbino, bază pentru legăturile cu cei doi complici principali ai săi, Alessandro Maltese și Alessandro Donati, care, pe lângă prejudiciul, să zicem pedeapsa cu închisoarea meritată, ar fi suferit și batjocura, să zicem și în acest caz: faptul de a nu fi băgat în buzunar niciun ban din această aventură prădătoare prost încheiată, cel puțin conform jurămintelor lor în sala de judecată. 

Capul bandei se bucură de pradă în Serbia

 

În orice caz, sunt indicii că Vukovic, a fost adăpostit în Serbia. Deși polițiștii au informat întotdeauna întotdeauna anchetatorii sârbi toate detaliile posibile pentru a-l depista pe criminal. Răspunsul și reacția? Zero. Apoi, britanicii, care coordonau ancheta, au încercat.

Corriere a citit dosarul privind axa Londra-Belgrad. Iată pasajele din dirimant și un rezumat. Ele ajută la înțelegerea complexității cameleonice a lumii slave, a încurcăturilor infinite dintre delincvență și aparate, a inutilității unor strategii diplomatice și chiar a legilor în interiorul Europei.

"Autoritatea Centrală a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord a transmis prin e-mail, printr-o scrisoare datată 15 aprilie 2021, înregistrată la Direcția de Afaceri Comune a Republicii, cererea de extrădare a lui Daniel Vukovic. Cererea de extrădare a fost înaintată în conformitate cu prevederile Convenției europene de extrădare din 1957, iar extrădarea a fost solicitată pentru urmărirea penală a infracțiunii de asociere în vederea săvârșirii infracțiunii de tâlhărie și spălare de bani (...) În plus, s-a solicitat aplicarea Tratatului privind extrădarea reciprocă a infractorilor între Serbia și Marea Britanie în cadrul procedurii de extrădare."

Așadar autoritățile slave fuseseră informate despre adresa din Obrenovac, nu departe de Belgrad, unde locuia; o mișcare retorică, deoarece "Vukovic și-a schimbat datele personale în cadrul unei proceduri regulate în fața autorităților competente". Pe scurt, dobândirea unui alt pseudonim, dar de data aceasta cu binecuvântarea statului. Era el, desigur, dar pentru biroul de evidență nu mai era el. Așadar, "după ce cererea de extrădare a fost transmisă Înaltei Curți de Justiție din Belgrad - Departamentul special pentru crimă organizată, decizia anterioară a Curții de Apel din Belgrad a fost confirmată: cerințele legale pentru extrădarea către autoritățile judiciare din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu au fost îndeplinite și extrădarea sa a fost refuzată".

Se pate deci presupune că Vukovic trebuie să mulțumească unor persoane, acolo în Serbia...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel