Ivan Patzaichin a murit. Doliu în sportul românesc

Liviu Ludovic |
Data actualizării: | Data publicării:
Doliu în sportul românesc: Ivan Patzaichin a murit
Doliu în sportul românesc: Ivan Patzaichin a murit

Ivan Patzaichin a încetat din viață la 71 de ani, după o luptă crâncenă cu o boală incurabilă. Ivan Patzaichin a fost multiplu campion olimpic, mondial şi european.

Lumea sportului românesc e în doliu. A murit Ivan Patzaichin, unul dintre cei mai mari campioni pe care i-a avut România.

Ivan Patzaichin câştigat 7 medalii, la cele 5 Jocuri Olimpice la care a participat, şi nici măcar pagaia ruptă nu a putut să îl oprească din drumul spre aurul olimpic.

Ivan Patzaichin a încetat din viață, după o luptă cu o boală incurabilă

 

Se pare că marele sportiv suferea de cancer pulmonar, fiind internat în ultimele 3 luni la Spitalul Elias din București. Avea 71 de ani.

"E legendă... un CampiOM s-a transformat în stea.

Ivan Patzaichin a plecat dintre noi. Povestea sa e povestea succesului, a bunului simț și a caracterului. E povestea unui fiu al Deltei care a dat înapoi înzecit și a inspirat oamenii să trăiască frumos. Dincolo de medaliile strălucitoare, 7 olimpice ( 4 de aur), cele 21 mondiale (8 de aur), a fost un OM dăruit și generos.

Drum lin, Ivan! Veșnic în inimile noastre!

Condoleanțe familiei!

Dumnezeu să îl ierte și să îl odihnească!", este mesajul postat de Comitetul Olimpic si Sportiv Roman.

Cine a fost Ivan Patzaichin

 

Născut pe 26 noiembrie 1943, la Mila 23, în Delta Dunării, Patzaichin a cucerit patru medalii de aur la Jocurile Olimpice, la Canoe-1 pe 1.000 m în 1972 (Munchen) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1968 (Ciudad de Mexico), 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles), precum şi trei de argint, la Canoe-2 pe 500 m în 1980 (Moscova) şi 1984 (Los Angeles) şi la Canoe-2 pe 1.000 m în 1972 (Munchen).

De asemenea, are în palmares 22 de medalii la Campionatele Mondiale (9 de aur).

În 1984 s-a retras din activitate şi a devenit antrenor la Clubul Sportiv Dinamo.1986 a fost promovat ca antrenor la lotul naţional, pentru ca din 1995 să fie numit antrenor coordonator al lotului naţional olimpic. A reuşit să câştige peste 100 de medalii ca antrenor al lotului naţional şi olimpic de kaiac-canoe, calitate în care a fost prezent la Olimpiadele din 1992 - Barcelona, 1996 - Atlanta, 2000 - Sydney, 2004 - Atena, 2008 - Beijing. A fost vicepreşedinte al Federaţiei Române de Kaiac-Canoe şi vicepreşedinte al Comitetului Olimpic Român (ales în 1990).

În septembrie 2009, Ivan Patzaichin a anunţat că a renunţat la funcţia de la lotul naţional de kaiac-canoe.

Juan Antonio Samaranch, preşedintele CIO, i-a conferit Ordinul Olimpic Colanul de Platină, fiind singurul sportiv român deţinător al acestui ordin, iar în anul 2000 a fost distins cu Ordinul naţional 'Serviciul Credincios' în grad de ofiţer.

În aprilie 2019, Ivan Patzaichin a primit Colanul de Aur, cea mai înaltă distincţie a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român. La 26 noiembrie 2019, când a împlinit 70 de ani, a primit din partea Preşedinţiei României Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler.

Își dorea să reinventeze tradițiile vechi românești

 

Patzaichin a fost implicat în activități de recuperare a meșteșugurilor și tradițiilor, în proiecte educative și culturale, precum și în inițiative care reinventează, în mod creativ, tradiții vechi românești.

A militat pentru scoaterea la lumină a felului tradițional de a interacționa cu natura, specific societăților tradiționale rurale, fără a avea nostalgia „vremurilor trecute”, ci recunoscând valoarea unor ritualuri și obiceiuri verificate de istorie pentru protecția mediului și valorizarea comunităților.

De exemplu, folosirea ecoturismului ca un vehicul de dezvoltare locală echilibrată pentru Delta Dunării a fost un obiectiv pe termen lung asumat de Ivan Patzaichin, încă de la lansarea sa în domeniul antreprenoriatului social.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel