Italia. Un bărbat a încercat să se vaccineze într-un braț fals din silicon, în speranța că va obține certificatul verde

Nicoleta Baciu |
Data publicării:

Un italian în vârstă de 50 de ani, dornic să facă rost de un certificat verde pe numele său, a încercat să se vaccineze anti-COVID într-un braț fals din silicon. Când asistenta care urma să îi administreze serul a observat proteza, bărbatul s-a rugat de ea să pretindă că nu a văzut nimic.

„Întâmplarea ar fi ridicolă dacă nu ar fi vorba de un gest de o gravitate enormă şi inacceptabilă, ţinând cont de sacrificiul pe care comunitatea noastră l-a plătit în vieţi omeneşti şi costuri sociale şi economice”, a scris pe Facebook Alberto Cirio, președintele din Piemonte, regiunea italiană în care s-a petrecut întâmplarea, potrivit ilgiornale.it.

Bărbatul s-a prezentat joi seară la un centru de vaccinare din Biella, din Piemonte. Proteza care imita braţul era foarte bine făcută, însă culoarea şi senzaţia la atingere au stârnit bănuielile asistentei responsabile cu administrarea vaccinului.

Ea l-a rugat pe bărbat să-şi scoată cămaşă şi a descoperit atunci subterfugiul. El i-a cerut asistentei să pretindă că nu a văzut nimic, lucru pe care ea l-a refuzat, a povestit oficialul italian, precizând că bărbatul „va răspunde pentru actele sale în faţa justiţiei”.

La fel ca în ţările vecine, Italia se confruntă cu o recrudescenţă a pandemiei de coronavirus cu 17.000 noi cazuri înregistrare în ultimele 24 de ore. În prezent, aproximativ 85% din persoanele de peste de 12 ani sunt vaccinate cu schema completă.

De luni, 6 decembrie, intră în vigoare „super-certificatul verde” care va fi eliberat doar persoanelor vaccinate anti-COVID cu schema completă şi celor care au trecut prin boală. Noul document va permite accesul în restaurante, baruri, cinematografe, teatre şi alte locuri de agrement. Certificatul sanitar tradiţional, care poate fi obţinut şi în baza unui test antigen, rămâne în continuare valabil pentru a merge la locul de muncă.

 

Italia, amenzi de până la 1.000 de euro pentru cei care urcă în autobuz fără certificat verde

 

Noi restricții intră în vigoare în Italia, începând de luni, 6 decembrie. Astfel, certificatul verde va fi necesar în transportul public local. Cei care nu vor respecta măsurile, riscă amenzi de până la 1000 de euro.

Potrivit Ministerului de Interne, "persoanele vaccinate trebuie să se simtă protejate. Astfel că vor exista controale stricte". Decizia vine după ce Comitetul Național pentru Securitate și Ordine Publică din Italia, prezidat de ministrul de interne Luciana Lamorgese, împreună cu șefii poliției și douăzeci de prefecți, au pus la punct planul de control care va începe deja în weekend, când va intra în vigoare Super Green Pass.

De asemenea, Ministrul Lamorgese a promis întregului guvern că va salva Crăciunul, astfel că nu dorește să recurgă la noi restricții sau un eventual lockdown. Prin urmare, se vor face controale privind folosirea măștilor în interior, iar în exterior doar atunci când au loc adunări, se va verifica să nu existe aglomerație pe străzi și în timpul orelor de cumpărături; în mijloacele de transport în comun (unde se poate urca doar cu Green Pass); în restaurante și hoteluri.

 

Amenzi de până la 1000 de euro 

 

Totodată, cea mai importantă schimbare din noul decret se referă la transportul public local. Până în prezent, acesta era exclus de la toate controalele, însă începând de luni, 6 decembrie, va fi necesar un permis verde.

Cum milioane de italieni se deplasează folosind transportul în comun, prefecții și chestorii vor face tot posibilul pentru a se asigura că decretul este respectat și vor fi aplicate amenzi de până la o mie de euro celor care încearcă să urce în metrou, trenuri sau autobuze fără pașaport verde. 

De asemenea, în fiecare provincie, fiecare prefect îi va invita pe responsabilii cu transportul local să planifice împreună cu ei mecanismul de control. În măsura în care este posibil, vor fi detașați controlori de bilete, care sunt "ofițeri de serviciu public" și au competența de a verifica certificatele verzi.

Cu toate acestea, vor fi prezente numeroase patrule ale diferitelor forțe de poliție, plasate strategic pentru a fi la îndemână și a se asigura că regulile sunt respectate de toți cei care folosesc transportul public în Italia, scrie La Stampa.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel