Italia și Rusia, dragoste cu năbădăi: De ce Kremlinul are încă mulți prieteni la Roma (Analiză Politico)

Gabriel Nuță-Stoica |
Data actualizării: | Data publicării:

Un număr neobișnuit de mare de politicieni italieni se opun înarmării Ucrainei și creșterii cheltuielilor militare, în contextul invaziei soldaților ruși. Acest lucru ne arată ca "povestea de dragoste" dintre Italia și Rusia continuă, în ciuda conflictului din Ucraina, potrivit unei analize semnate de Hannah Roberts, pentru prestigioasa platformă Politico. 

Când președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy s-a adresat parlamentului italian în martie, numărul de locuri goale era vizibil. Se estimează că unul din trei parlamentari nu a participat. Neprezentările au fost un semn revelator că, chiar și după invazia Ucrainei, Kremlinul are încă prieteni în Italia, potrivit Politico.eu.

Italia + Rusia = LOVE

 

Deși rusofilia italiană este adesea atribuită puterii partidului comunist și legăturilor strânse cu Moscova după cel de-al Doilea Război Mondial, populiști din tot spectrul politic sunt apropiați de Putin. Există un bloc solid de dreapta și de stânga în parlamentul de la Roma care se opune în mod constant trimiterii de arme în Ucraina și planurilor guvernului de a crește cheltuielile militare, declanșând tensiuni în coaliția de guvernare a premierului Mario Draghi. 

Bianca Laura Granato, senatoare din partea Alternativa, un partid format din foști membri ai Mișcării populiste 5Stele, cunoscută anterior pentru opiniile sale antivacciniste, a catalogat parlamentul drept "o camarilă servilă" pentru că l-a găzduit pe Zelensky și a insistat pe un canal Telegram că parlamentul ar trebui să îl audieze și pe președintele rus Vladimir Putin, care "duce o bătălie importantă nu doar pentru Rusia, ci pentru noi toți împotriva agendei globaliste".

Vito Comencini, un deputat din partea Ligii de extremă dreapta, a declarat că participarea la discursul lui Zelenskyy ar fi fost o "lipsă de respect" față de oamenii din Donbas, regiunea din estul Ucrainei unde rebelii susținuți de Putin au cucerit teritorii importante în 2014.

În timp ce liderii principalelor partide politice au condamnat cu toții invazia, sprijinul pentru Ucraina în rândul rândurilor este mai fragmentat, în special în rândul Mișcării populiste 5Stele și al Ligii de extremă dreapta, care au ambele tendințe pro-ruse. 

Acești membri ai ceea ce a fost supranumit "partidul rusesc al Italiei" au invocat în diverse moduri pacifismul pentru a evita susținerea Ucrainei cu arme, au acuzat expansiunea NATO pentru invazie și au susținut că rușii din regiunile separatiste sunt cei care suferă.  

Nicola Fratoianni, liderul partidului de extremă-stânga Sinistra Italiana, care a condamnat invazia, dar a votat împotriva trimiterii de arme în Ucraina și împotriva creșterii cheltuielilor pentru apărare, a declarat: "Noi privim NATO ... în mod nefavorabil. A fost creată într-o perioadă istorică diferită, când lumea era divizată. Acea lume nu mai există, așa că poate că trebuie să ne regândim". 

Politicienii nu sunt singurii care apără Rusia. Dintre italienii obișnuiți, aproximativ 12 la sută cred că invazia rusă este justificată, potrivit unui sondaj pentru SWG, cifra crescând la 36 la sută în rândul alegătorilor de dreapta. 

De la invazie, emisiunile TV italiene de actualități au găzduit numeroși invitați care aruncă vina pentru invazie asupra Occidentului.

Cultură și comunism

 

Prietenia dintre Rusia și Italia are rădăcini adânci, bazate pe secole de schimburi culturale, politice și economice. Scriitori precum Nikolai Gogol și Maxim Gorki au trăit în Italia, în timp ce italienii au proiectat palatele din Sankt Petersburg.

În secolul al XX-lea, puternicul partid comunist italian, cel mai puternic din Europa de Vest, a creat legături solide cu URSS și a promovat studiile rusești în departamentele universitare chiar și în micile orașe italiene, încurajând o nouă generație de rusofili. Mulți dintre cei de stânga, inclusiv elemente ale Mișcării 5 Stele, sindicate și foști partizani, adoptă o poziție pro-Rusia, criticând presupusele imixtiuni ale SUA și ale NATO în întreaga lume. Un comunist italian a fost ucis săptămâna trecută în Ucraina în luptele cu forțele pro-ruse. 

Există, de asemenea, legături economice puternice care datează din timpul URSS, inclusiv giganți de afaceri precum ENI, marele producător de energie, și producătorul de automobile Fiat, care a construit cea mai mare fabrică de automobile sovietică în orașul Tolyatti, numit după liderul partidului comunist italian (și cetățean sovietic) Palmiro Togliatti. Rusia rămâne o piață de export importantă pentru Italia, în special pentru mașini și produse de lux.

Există, de asemenea, legături economice puternice care datează din timpul URSS, inclusiv giganți de afaceri precum ENI, marele producător de energie, și producătorul de automobile Fiat, care a construit cea mai mare fabrică de automobile sovietică în orașul Tolyatti, numit după liderul partidului comunist italian (și cetățean sovietic) Palmiro Togliatti. Rusia rămâne o piață de export importantă pentru Italia, în special pentru mașini și produse de lux.

Bate vânt de schimbare

 


Deși în trecut Italia a fost considerată veriga slabă a UE (chiar și după invazia Crimeei din 2014, Italia a jucat un rol-cheie în opoziția față de înăsprirea sancțiunilor UE împotriva Rusiei), în tonul administrației Draghi a fost semnalată o schimbare semnificativă, mai scrie sursa citată.

În discursul său inaugural în fața parlamentului, el a reafirmat cu tărie sprijinul pentru NATO, iar după invazia Ucrainei din februarie, Draghi s-a aliniat rapid la sancțiunile NATO și UE, iar Italia nu a ezitat să trimită arme Ucrainei. Italia a pus sechestru pe bunurile oligarhilor, iar Draghi a îndemnat alte țări din UE să acționeze la fel de rapid. Chiar el a fost unul dintre cei mai susținători ai planului Ucrainei de aderare la UE.

Acest executiv este unul dintre cele mai pro-americane și pro-NATO din toate timpurile în Italia, a declarat Ferrari. "Doar cu Draghi, Italia a adoptat o poziție pro-NATO atât de clară. A fost o surpriză pentru Rusia". El a adăugat: "Se poate vedea că Draghi s-a format ca economist în SUA".

Într-un semn al acestor priorități NATO, Italia a desfășurat portavionul Cavour împreună cu omologii americani și francezi pentru a face o demonstrație comună de forță în Mediterana după invazia rusă din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel