Eurodeputat român, originar din Ucraina: Aceste brute trebuie oprite. Rusia trebuie izolată total

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
Europarlamentarul Eugen Tomac: „Austria, singura țară care respinge accederea noastră în spaţiul Schengen”. Apel la CJUE
Europarlamentarul Eugen Tomac: „Austria, singura țară care respinge accederea noastră în spaţiul Schengen”. Apel la CJUE

Rusia este un stat capturat, un stat transformat în gulag și trebuie izolată total, spune în plenul Parlamentului European Eugen Tomac, eurodeputat originar din Ucraina.

„Putin este un criminal! Rusia este un stat capturat, un stat transformat în gulag. În mintea lui Putin, viața, demnitatea umană, libertatea de gândire sunt cuvinte inexistente. În schimb, tortura, manipularea, propaganda și omorurile în masă îi sunt cunoscute și le practică cu sânge rece”, spune în plenul Parlamentului European Eugen Tomac.

El afirmă că „masacrele din ultimele săptămâni sunt doar o parte a crimelor comise, cele despre care știm”.

Eurodeputat român, originar din Ucraina: Aceste brute trebuie oprite. Rusia trebuie izolată total

 

„Nu putem accepta să mai moară oameni în chinuri. Aceste brute trebuie oprite. Rusia trebuie izolată total. Nu avem dreptul să facem niciun compromis în relația cu acest stat condus de un asasin. Am votat cu toată cinvingerea pentru un boicot total al Rusiei la nivel global. Uniunea Europeană trebuie să își construiască viitorul fără a mai depinde de acest stat, atât timp cât el este condus de un tiran”, conchide eurodeputatul român.

Europarlamentarul Eugen Tomac, lider PMP, este un politician român care s-a născut în localitatea Babele din Ucraina.

Eugen Tomac a mai avut opinii virulente legate de războiul ruso-ucrainean. „Putin trebuie judecat și Rusia trebuie eliberată din ghearele unui tiran până nu va fi prea târziu”, scria pe Facebook europarlamentarul PMP Eugen Tomac: „Putin este criminal de război. Când și cine îl va judeca?”.

Eurodeputat: Putin este criminal de război. Când și cine îl va judeca?

 

„Putin este criminal de război. Când și cine îl va judeca? Am fost primul politician care a spus în plenul Parlamentului European, în repetate rânduri, că Putin este un criminal. Am susținut anul trecut, tot în plenul Parlamentului European, că Rusia nu mai are niciun fel de credibilitate pentru a fi membru permanent în Consiliul de Securitate ONU. Astăzi, doar patru dictaturi din lume o mai susțin în cadrul ONU. Acum, când liderii din întreaga lume îl acuză pe Putin că este criminal de război, apare întrebarea: cine îl va judeca și când? Devine tot mai clar că în statul vecin nouă, se produc crime împotriva umanității”, scrie pe Facebook Eugen Tomac, potrivit Mediafax.

Europarlamentarul afirmă că „oameni nevinovați sunt omorâți, orașe întregi sunt distruse, iar milioane de cetățeni au devenit refugiați în toată Europa, căutând să se salveze din calea unei agresiuni nejustificate”.

„Cetățenii din Ucraina sau chiar cei din Rusia, precum Navalinîi sau jurnalista Marina Ovsiannikova, nu mai pot apela la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, pentru că Rusia a fost exclusă din Consiliul Europei și prin urmare, nu mai poate fi trasă la răspundere în fața acestui organism ce a fost creat în parte, pentru apărarea drepturilor omului. Mai mult decât atât, Rusia a denunțat și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

În acest context, când Curtea Internațională de Justiție, ale cărei decizii sunt incontestabile, a ordonat ca Rusia să suspende operațiunile militare în Ucraina, acest lucru nu s-a întâmplat. Acum rămâne de văzut care va fi decizia pe fond a Curții, ținând cont de evoluția dramatică a acestui război. Totuși, având în vedere că Rusia se izolează tot mai mult și nu dă semne deloc că ar fi dispusă să înceteze acest război, se pune întrebarea cum, când și cine îl va trage la răspundere pe Putin pentru crimele sale de război?”, adaugă eurodeputatul.

Comunitatea internațională, continuă Tomac, are obligația acum, în ritm rapid, să întărească mecanismele de urmărire penală internațională, astfel încât „niciun dictator, fie el și sef de stat cu statut de membru permanent al ONU, să nu poată scăpa de înfățișare în fața unui Tribunal Penal Internațional”.

„Putin trebuie judecat și Rusia trebuie eliberată din ghearele unui tiran până nu va fi prea târziu. Doar frica de înfățișare în fața unui asemenea Tribunal l-ar mai poate opri din acest război. Chiar dacă Putin nu va recunoaște o asemenea decizie, aceasta ar putea produce efectele necesare pentru ca generalii care astăzi îi execută orbește ordinele, să decidă singuri că este mai avantajos sa-l trimită pe Putin în fața justiției decât să facă parte dintr-un asemenea lot colectiv de judecată”, conchide Eugen Tomac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel