Noua armă folosită de ruşi în Ucraina. Ar putea duce la o creştere semnificativă a victimelor civile

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Forţele ruseşti din Ucraina par să folosească un nou tip de armă în timp ce îşi intensifică atacurile asupra ţintelor civile: o mină avansată echipată cu senzori care pot detecta când oamenii trec prin apropiere, relatează Yahoo News.

Tehnicienii genişti ucraineni au descoperit dispozitivul, numit POM-3, săptămâna trecută în apropierea oraşului Kharkiv din estul ţării, potrivit Human Rights Watch, un important grup pentru drepturile omului, care a analizat fotografii furnizate de armata ucraineană.

Tipurile mai vechi de mine terestre explodează de obicei atunci când victimele calcă accidental pe ele, dar senzorul POM-3 detectează paşii care se apropie şi poate face diferenţa între oameni şi animale.

Grupurile care militează împotriva folosirii minelor terestre au declarat că POM-3 va face ca viitoarele eforturi de localizare şi distrugere a muniţiilor neexplodate din Ucraina să fie mult mai complicate şi mai mortale.

„Acestea creează o ameninţare pentru care nu avem un răspuns”, a declarat James Cowan, care conduce HALO Trust, o organizaţie caritabilă britanico-americană care curăţă minele terestre şi alte rămăşiţe explozive de război pentru a ajuta ţările să se refacă după conflicte.

POM-3 este de obicei lansat de o rachetă şi cade pe pământ cu o paraşută- unde aşteaptă, potrivit CAT-UXO, o resursă online pentru geniştii militari şi civili. Când mina simte o persoană, lansează un mic focos exploziv care detonează în aer, producând fragmente care sunt letale până la aproximativ 15 metri distanţă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel