Urmărește dezbaterea live

Italia. Primă de 150 de euro pentru îngrijitori, dar nu pentru toți: Badantele care au venit în concediu acasă riscă să rămână pe dinafară

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Bonusul de 150 de euro urmează bonusului de 200 de euro, dar este limitat în mod discriminatoriu. Badantele românce, de pildă, ar putea să nu îl primească dacă au plecat în concediu în România. 

O veste pozitivă care se transformă imediat în una negativă este cea cu care se vor confrunta femeile care lucrează în sectorul casnic, cum ar fi îngrijitoarele și ajutoarele casnice. De fapt, chiar și pentru aceștia, guvernul a decis să le ofere posibilitatea de a profita de noua primă de 150 de euro introdusă prin decretul de ajutor nr. 3.

Vestea bună este că bonusul de 150 de euro va fi disponibil și pentru badane. Vestea proastă, însă, este că multe dintre ele vor fi excluse într-un mod discutabil, ca să spunem așa.


Pentru ce este noul bonus de 150 EUR

 


Pentru a limita creșterea costului vieții, a facturilor la benzină și la utilități, pentru a numi doar câteva dintre bunurile care au crescut exponențial, decretul de ajutor a introdus bonusuri unice pentru diferite categorii de lucrători, pensionari și familii.

În iulie, de exemplu, a fost rândul bonusului de 200 de euro. O plată unică prin care guvernul Draghi de atunci a decis să sprijine parțial lucrătorii, pensionarii și familiile.

Cu decretul Aiuti Ter în schimb, vine un nou bonus de 150 de euro. În ambele cazuri, este vorba de prime unice, în sensul că sunt plăți unice și, prin urmare, pot fi utilizate o singură dată. Între rândurile decretului de la Aiuti 3 există însă o anomalie. De fapt, dacă, pe de o parte, deschide posibilitatea de a beneficia de acest bonus și pentru îngrijitori, pe de altă parte, impune limite care exclud de fapt un număr mare de lucrătoare de la acest beneficiu, explică pensioniefisco.it.

Fără bonus de 150 de euro pentru badantele care au venit în concediu în România

 

Bonusul de 150 de euro prevăzut în cel de-al treilea decret privind ajutoarele se va aplica, de asemenea, îngrijitorilor, dar cu o condiție specială. De fapt, doar cei care au aplicat pentru prima anterioară de 200 de euro, cea din iulie, vor putea beneficia de această primă.

Practic, cei care nu au aplicat pentru prima anterioară nu mai pot aplica acum pentru această nouă primă. Problema pe care mulți oameni o trec cu vederea este perioada anului în care a fost introdus primul bonus. Având în vedere că marea majoritate a îngrijitorilor sunt străini, în special din Europa de Est, este ușor de presupus că mulți dintre acești lucrători au lipsit din Italia pentru că s-au întors în țara lor de origine în vacanță.

Pentru noul bonus și o reducere a veniturilor care să nu fie depășită

 

Limita de venit de 35.000 de euro a primei prime pentru îngrijitori a fost ridicată la 20.000 de euro. Puține schimbări în acest sector, având în vedere salariile medii plătite lucrătoarelor, care nu depășesc aproape niciodată 20.000 de euro. De aceea, este puțin probabil ca limita de venit să împiedice aceste lucrătoare să primească noul bonus. Problema rămâne cea menționată mai sus, și anume faptul că mulți nu au aplicat pentru bonusul de 200 de euro pentru că nu se aflau în Italia.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel