Italia, fraudată cu 21.5 milioane de euro de un grup de români, prin "venitul de cetățenie". Indivizii falsificau actele

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Poliția Financiară Novara a făcut, ieri, noi arestări în dosarul „maxi-escrocheria cu Venitul de Cetățenie”. Câțiva conaționali au înregistrat 10.000 de români „fantomă” și și-au băgat în buzunare 21,5 milioane de euro furați de la statul italian.

Opt români au fost arestați, ieri, de Poliția Financiară Novara, regiunea Piemont din Italia, la ordinul Parchetului din Milano, printre care și un fost angajat al unui centru de asistență fiscală. În noiembrie a fost „prima tranșă a anchetei cu 16 români arestați”, transmit autoritățile.

 

10.000 de cereri pentru venituri de cetăţenie fără condiţiile prevăzute de lege

 

10.000 de cereri pentru venituri de cetăţenie fără condiţiile prevăzute de lege. Un „oraș de oameni” la fel de mare precum Locate di Triulzi sau Inzago, „o enclavă românească”. Poliția financiară Novara a arestat ieri alte opt ​​persoane de cetățenie română în cadrul unei anchete ample a parchetului din Milano privind veniturile cetățeniei. Este a doua fază a unei operațiuni lansate în noiembrie. Prejudiciu total adus statului italian este de 21,5 milioane de euro.

Banda era formată din escroci români care, după primele 16 arestări, căutaseră noi canale pentru a continua escrocheria. Printre cei arestați se numără și un fost angajat al unui centru de asistență fiscală. Gruparea infracțională a fost specializată în procurarea de acte și nume de compatrioți români care au apelat și la ajutorul complicilor din străinătate. Documentele au fost apoi predate, prin persoane de încredere, proprietarilor și angajaților Caf și patronatelor conforme, care au întocmit și completat documentația falsă care susține cererea (DSU și cod fiscal).

Escrocheria a fost descoperită prin verificarea conținutului profilurilor de socializare ale arestaților și a datelor conținute în laptopurile și telefoanele mobile confiscate în noiembrie.

 

De unde a pornit ancheta

 

Ancheta fondului de infracțiuni din administrația publică, coordonată de procurorul adjunct Maurizio Romanelli, a documentat modul în care arestații s-au prezentat cu codurile fiscale a sute de români la un moment dat, afirmând pur și simplu că aceștia există, că erau rezidenți în Italia de 10 ani și că aveau calificările pentru a profita de venitul de cetățenie.

În unele cazuri, angajații italieni de la Cafs știau despre înșelătorie și s-au prefăcut că nu s-a întâmplat nimic pentru că au fost ademeniți de câștigul imediat: INPS recunoaște că a primit 10 euro compensație pentru fiecare dosar. În alte cazuri, când au refuzat să le joace jocul, angajații au fost supuși la extorcare. Astfel, s-a instituit o procedură paralelă de natură să permită „acceptarea cererilor doar pe baza unor liste de nume, în lipsa oricărei verificări a identitate”. 

 

Videoclipuri pe rețelele de socializare


În unele cazuri, suspecții au postat pe rețelele de socializare precum TikTok niște videoclipuri festive în care s-au filmat în timp ce, cu muzică arabă pe fundal, numărau teancuri de euro și fluturau bancnote împrăștiate prin casă pe patul copiilor.

Italia. O româncă numără munți de bani pe TikTok după ce ar fi încasat ilegal venitul de cetăţenie - VIDEO

Prin acest mecanism fraudulos, membrii rețelei ar fi băgat în buzunar până acum aproape 21,5 de milioane de euro, venituri obținute din „reddito cittadinanza” și „reddito di emergenza”. Dacă nu erau descoperiți, membrii rețelei ar fi primit în final 60 de milioane de euro.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel