Italia. Cresc șansele lui Berlusconi la preşedinţie: Salvini anunţă că partidele de centru-dreapta susţin candidatura sa

Echipa Stiri Diaspora |
Data publicării:

Liderul formaţiunii de dreapta Liga, Matteo Salvini, a anunțat că partidele de centru-dreapta din Italia vor susţine candidatura fostului premier Silvio Berlusconi la funcţia de preşedinte al ţării, informează Reuters.

 

"Centrul-dreapta îl susţine ferm şi în unanimitate pe Berlusconi. Nu vom accepta niciun veto ideologic din partea stângii", a precizat liderul formaţiunii de dreapta Liga, Matteo Salvini,într-o declaraţie de presă.

Parlamentul Italiei se va reuni la 24 ianuarie pentru a începe votarea unui nou şef al statului în locul lui Sergio Mattarella, care îşi încheie mandatul.

Liderii de centru-dreapta urmează să se întâlnească la sfârșitul acestei săptămâni, vineri - 14 ianuarie, pentru a discuta despre această situaţie, scrie Agerpres.

Preşedintele trebuie ales cu două treimi din voturile parlamentarilor, dar dacă după trei runde niciun candidat nu întruneşte acest barem, se cobară la 50% plus un vot. Berlusconi ar avea deci nevoie de încă 50 de voturi pe lângă cele ale blocului de centru-dreapta.

 

Silvio Berlusconi candidează la președinția Italiei

 

În ciuda problemelor de sănătate, a scandalurilor sexuale şi a vârstei înaintate (85 de ani), Berlusconi vrea să îşi ţină promisiunea făcută mamei sale: că într-o bună zi va ajunge preşedinte, scrie Reuters.

Berlusconi a fost primul care s-a înscris în cursă. 

Miliardar şi mogul de presă, fostul premier cu cei mai mulţi ani în funcţie în Italia postbelică îşi face reclamă cu acelaşi entuziasm care l-a dus la trei victorii în alegerile parlamentare. El rămâne, totuşi, o personalitate foarte controversată.

 

Petrecerile Bunga Bunga ale lui Berlusconi



În trecut, i s-a interzis temporar accesul la funcţii publice după o condamnare pentru fraudă fiscală, în 2013. Este încă judecat pentru mituirea unor martori într-un dosar de prostituţie a unor minore, legat de petrecerile sale de acum peste un deceniu, cunoscute sub numele de Bunga Bunga.

Analiştii cred că va fi greu pentru o astfel de personalitate să întrunească sprijinul necesar. Preşedintele are în politica Italiei rolul de a rezolva probleme şi de a debloca situaţii care privesc guvernul, aşa cum a trebuit să facă de multe ori actualul şef al statului, Sergio Mattarella. Consensul între toate partidele este foarte important; s-a reuşit întrunirea acestuia pentru coaliţia de unitate naţională a premierului Mario Draghi, creată în contextul luptei împotriva epidemiei de coronavirus.

Enrico Letta, liderul Partidului Democrat, de centru stânga, a exclus deja posibilitatea de a-l sprijini pe Berlusconi, afirmând că alegerea preşedintelui "trebuie să se bazeze pe o mare majoritate (...) altfel guvernul se va destrăma imediat", relatează Agerpres.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel