Italia. Cinci români implicați într-o afacere ilegală de milioane: Produceau brânzeturi în condiții de igienă precare, cu angajați "la negru"

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
sursa foto: Pexels.com
sursa foto: Pexels.com

Șapte persoane, dintre care cinci de naționalitate română, au fost denunțate de carabinierii din Viterbo, Italia, pentru asociere infracțională în vederea fraudării. Aceștia ar fi produs brânza într-un șopron în condiții de igienă precare și cu personal necalificat.

Șapte persoane, între care cinci de naționalitate română, au fost acuzate de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni și fraudă.

Ancheta a fost efectuată de carabinierii de la stația din Castel Sant'Elia, în colaborare cu colegii de la Inspecția Muncii și de la Unitatea Anti-Sanitară și de Sănătate. Cele șapte persoane inculpate sunt doi italieni și cinci de naționalitate română, toți cu vârste cuprinse între 38 și 67 de ani, cu domiciliul în Italia și România.

Presupusele infracțiuni variază de la asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni la fraudă în formă agravată pentru obținerea de fonduri publice, inclusiv substituire de persoane, intermediere ilicită și exploatarea forței de muncă, precum și o serie de încălcări administrative legate de manipularea produselor alimentare.

Italia. Cinci români implicați într-o afacere ilegală de milioane

 

Activitatea - care a pornit de la o primă plângere, la care au urmat alte zece - a condus la ipoteza existenței unui grup infracțional organizat caracterizat printr-o structură organizatorică ierarhică internă precisă, care avea ca scop comiterea infracțiunilor ce grevau patrimoniul financiar al statului italian și al altor cetățeni, care până acum au rămas complet neștiutori.

Conduita gravă constatată până în prezent ar fi fost îndreptată către un singur scop: lansarea unui produs alimentar pe piața internă, ocolind reglementările privind sănătatea și siguranța la locul de muncă.

În special, în ceea ce privește aspectul muncii, ar fi fost create contracte de colaborare inexistente, care ar fi servit, pe de o parte, la justificarea veniturilor din investiții și, pe de altă parte, ar fi permis gestionarea numerarului, care a fost ulterior utilizat pentru acoperirea unor "colaboratori ocazionali". În acest fel, compania ar evita să își asume responsabilitățile reale de angajare a personalului și să declare la autoritățile fiscale plăți pentru colaborări care nu au existat niciodată.

Existau, așadar, persoane prost plătite care erau angajate ca salariați fără a beneficia de aceleași drepturi și persoane care desfășurau activitatea fără a li se elibera un contract de muncă (la "negru").

Produceau brânzeturi în condiții de igienă precare, cu angajați „la negru“

 

Într-adevăr, este dificil de stabilit cine și câte persoane din prima fază a producției au "pus mâna" efectiv pe produsul alimentar și, mai ales, în ce condiții de igienă au operat, deoarece ulterior, chiar înainte de intervenția carabinierilor, aceste condiții au fost oarecum remediate, îmbunătățite și, în același timp, a fost reglementată angajarea muncitorilor.

De fapt, în ceea ce privește aspectul igienico-sanitar, numeroasele mărturii au oferit un tablou general de precaritate și de medii total inadecvate, în care se desfășura prelucrarea unui produs care, de fapt, a avut un succes considerabil și pe piață, punând în pericol sănătatea consumatorilor.

Grupul infracțional, ai cărei asociați câștigau bani proporțional cu rolul pe care îl jucau, ar fi funcționat continuu timp de trei ani, desfășurându-și cea mai mare parte a activității într-o fabrică de produse alimentare din Tuscia inferioară. Dintre toți, cel care ar fi avut cel mai mare profit se pare că a fost administratorul firmei, care și-a văzut cifra de afaceri crescută și a reușit să lanseze un produs care este încă la mare căutare pe piață.

Brânza produsă ilegal, foarte apreciată pe piața italiană

 

Pentru a finaliza prima fază a activității, din care a rezultat sesizarea celor 7 persoane, a fost efectuat recent un control la întreprindere, la care au participat cei de la postul din Castel Sant'Elia, împreună cu cei de la Inspecția Muncii și de la Unitatea Anti-Sanitară și de Sănătate din Viterbo.

În speță, sancțiunile au fost contestate împotriva reprezentantului legal al societății și operatorului din sectorul alimentar, și au vizat în special. În ceea ce privește Inspecția Muncii, a fost contestată prezența unui mezanin folosit ca depozit în interiorul zonei de lucru a fabricii, cu o surplombare neprotejată;

De asemena a fost constatată nerespectarea cerințelor generale de igienă și deficiențele procedurilor HACCP în ceea ce privește trasabilitatea alimentelor. Autoritatea sanitară locală din Viterbo, ca urmare a raportului privind neconformitățile constatate de către Nas, a emis o ordonanță specială prin care a dispus ca partea să înlăture deficiențele de igienă constatate.

 

------------------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp, atunci când apare o nouă știre de interes EXCLUSIV pentru românii din ITALIA, puteți intra pe grupurile de WhatsApp al cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri: 

-> https://chat.whatsapp.com/DIfmKOQTNNO5InDDSWwifG 

-> https://chat.whatsapp.com/JCB7XM4tEl08V1iMcc9g8N 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel