Italia. Bonus 200 de euro, cereri și nedumeriri pe portalul Inps: Cum se aplică și când ajung banii

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Pe site-ul Inps italian se poate solicita și prima de 200 de euro pentru lucrătorii independenți, sezonieri - pe perioadă determinată și intermitenți și titularii de relații de colaborare coordonată și continuă - așa-numitele cococo. Există, de asemenea, calendarul de plată.

Cererile pentru bonusul de 200 EUR sunt acum deschise. Vestea a fost dată publicității de Inps, după zile în care s-a vorbit despre iminenta semnare - de către ministerele de resort - a decretului de aplicare care lipsea pentru a pune la punct procedura.

Circulara agenției de asigurări sociale a clarificat totul: proceduri, termene și modul de aplicare. În primul rând, trebuie făcută o primă distincție, pe care am mai menționat-o și cu alte ocazii: salariații - pentru care este necesar formularul de autocertificare - pensionarii, beneficiarii de venit de cetățenie și șomerii care primesc Naspi nu trebuie să facă nimic, ci pur și simplu vor vedea bonusul creditat odată cu salariul sau cecul.

 

Italia. Bonus 200 de euro, cereri și nedumeriri pe portalul Inps

 

Adevărata noutate, în schimb, se referă la toate acele categorii cărora nu le va ajunge automat și care așteptau să urmeze o procedură pentru a solicita bonificația. Vorbim despre lucrătorii casnici, titularii de relații de colaborare coordonată și continuă - așa-numitele cococo, lucrătorii sezonieri, pe perioadă determinată și intermitentă, cei înscriși în Fondul de pensii al lucrătorilor din domeniul artelor spectacolului, cei care desfășoară activități independente și agenții de vânzări la domiciliu. Pentru toți cei care se încadrează în aceste categorii, se poate aplica pe site-ul Inps sau la patronat.

 

Cum se aplică pentru bonus pe site-ul Inps

 

După ce ați deschis portalul Inps, trebuie să vă autentificați cu identitatea dumneavoastră digitală - Spid sau Cie -, apoi să accesați secțiunea "prestații și servicii", apoi să faceți clic pe "servicii" și, în final, să căutați - în lista lungă din fața dumneavoastră - serviciul "punct de acces la prestații care nu sunt de pensie". 

În acest moment trebuie să dați click pe acces în funcție de tipul de categorie în care vă încadrați, apoi să faceți cererea urmând procedura ghidată. De asemenea, trebuie să fiți atenți la termenul limită: pentru lucrătorii casnici, există timp până la 30 septembrie 2022; pentru toate celelalte categorii de pe listă, până la 31 octombrie 2022.

 

Când se plătește bonusul de 200 de euro?

 

Întrebarea pe care și-o pune toată lumea, însă, este banală: dar când ajung banii? Răspunsul la această întrebare se găsește în circulara Inps și variază de la o categorie la alta. Aici, desigur, este vorba doar de bonusul de 200 de euro acordat de agenția de asigurări sociale și, prin urmare, nu și de angajați:

* pensionarii și beneficiarii de pensii sau alocații sociale, de pensii sau alocații pentru invalizi civili, nevăzători și surdo-muți sau de

* indemnizații de însoțire a pensiilor vor primi prima odată cu tranșa de pensie din iulie 2022;

* pentru lucrătorii casnici - care se numără printre categoriile care trebuie să aplice - plata se va face în iulie 2022;

* pentru deținătorii de Naspi și Dis-Coll - șomaj - prima va sosi în octombrie 2022;

* pentru Cococo, lucrătorii sezonieri, pe perioadă determinată și intermitentă, lucrătorii din domeniul divertismentului, lucrătorii

* independenți și vânzătorii de locuințe, prima va sosi în octombrie 2022;

* pentru beneficiarii de venit de cetățenie, pe de altă parte, bonusul este așteptat în iulie 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel