Italia. Românul care a evadat din închisoare ar fi părăsit deja țara. Florin și colegul de celulă, de negăsit de cinci zile

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Florin Mocan, în vârstă de 23 de ani, și colegul de celulă marocan, în vârstă de 40 de ani, care au evadat din închisoarea Bellizzi de lângă Napoli, în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, ar fi părăsit deja Italia, anunță autoritățile.

Deținuții care au evadat din închisoarea Bellizzi Irpino, din provincia Avellino, ar fi părăsit deja Italia. Aceasta este una dintre principalele ipoteze examinate de anchetatori, în timp ce acum pare sigur că aceștia nu se mai află în Irpinia și Campania, după cum relatează ediția de astăzi a ziarului Il Mattino.

Cercetările coordonate de Parchetul din Avellino continuă într-un ritm rapid și în străinătate, dincolo de granițele Italiei, care ar putea duce la depistarea marocanului de 40 de ani, Hassin Kilifi, și a colegului său de celulă, românul de 22 de ani, Florin Mocan.

 

De cinci zile, cei doi sunt de negăsit

 

Investigațiile au început în noaptea de 10 spre 11 ianuarie, atunci când românul, arestat preventiv pentru omor, a săpat o gaură în peretele penitenciarului, apoi a coborât pe o frânghie improvizată din cearceafuri înnodate. Împreună cu el au mai evadat un marocan şi un albanez, iar ultimul a fost prins repede de gardieni.

În celulă se mai afla un deţinut, care a refuzat să evadeze împreună cu ei.

Românul şi marocanul s-au făcut nevăzuţi cu ajutorul unei maşini, care îi aştepta în faţa închisorii, şi pe care au abandonat-o ulterior, pentru a-şi pierde urma.

De cinci zile, cei doi sunt de negăsit.

 

Evadare ca în filme la Avellino

 

„Evenimentele negative care afectează sistemul penitenciar sunt tot mai numeroase”, a declarat Gennaro De Fazio, secretarul general al Poliției Penitenciarelor Uilpa.

„Securitatea țării este afectată. Suntem acum în situația în care în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi, se întâmplă ceva foarte grav în închisoare, de la împușcături la evadări, sinucideri, omucideri și nașteri. Nu ne mai întrebăm dacă se va întâmpla, ci doar unde și când. Și la această ultimă întrebare putem da un răspuns: foarte curând!”, a spus acesta.

„Cazul de la Avellino este un déjà vu, deoarece a mai avut loc o evadare cu aceeași dinamică în urmă cu câțiva ani. Ministrul Justiției, Marta Cartabia, a declarat la sfârșitul lunii decembrie că din ianuarie sistemul penitenciar va fi prioritatea sa, iar ieri am putut vedea că acesta a fost redus la doar una dintre prioritățile care vor primi atenție în următoarele săptămâni”, a concluzionat Gennaro De Fazio, secretarul general al Poliției Penitenciarelor Uilpa, potrivit Corriere del Mezzogiorno.

Astfel de scene sunt cunoscute doar din filme: în octombrie 2020, trei deținuți, între care și un român de 20 de ani, au săpat o gaură în peretele din celula lor din închisoarea Karlau din Graz, Austria, au legat cu cearșafuri și reușit să evadeze. 

Cei trei deținuți - de 20, 22 și 27 de ani - au fost însă dați de gol când voiau să sară gardul închisorii. Deși aventura lor s-a terminat rapid, încercarea lor de evadare este una desprinsă din filme. După ce au înmuiat peretele zile la rând cu apă clocotită, deținuții au făcut o gaură de 30 pe 30 de centimetri în peretele gros de 70 cm, direct din celula lor. Apoi au ieșit prin această gaură și au coborât în ​​rapel pe zidul clădirii folosind cearșafuri legate. Cei trei bărbați au reușit încă să treacă peste zidul exterior. Puțin mai târziu, toți cei trei fugari au fost prinși.

„Au coborât de la 12 metri în curtea securizată. Când au urcat pe zidul exterior, alarma a fost declanșată”, a explicat directorul penitenciarului, Gerhard Derler. Potrivit lui Derler, cei trei deținuți erau închiși pentru infracțiuni asupra proprietății și aveau condamnări de la unu la trei ani. Acum, la aceste pedepse, fiecare va mai primi un „spor“, astfel că șederea lor după gratii se prelungește.

Românul de 20 de ani și cecenul de 22 de ani au mai primit încă 10 respectiv, 12 luni de pedeapsă. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel