Evadare ca în filme în Italia: Un deținut român a săpat în zid, apoi a coborât pe o frânghie din cearceafuri: Poliția cere sprijinul populației

Mihaela Horchidan |
Data publicării:

Este alertă la Avellino (Campania), unde un deținut de naționalitate română, în vârstă de 23 de ani, a evadat în noaptea de luni spre marți, 11 ianuarie.

 

 

Românul de 23 de ani era acompaniat de un marocan de 41 de ani. Un al treilea deținut a fost oprit de ofițerii penitenciarului înainte de a putea evada și el. 

Potrivit Corriere del Mezzogiorno, deținuții au evadat după ce au făcut o gaură în peretele exterior al celulei, în închisoarea Bellizzi Irpino din Avellino. Aceștia si-au pregătit planul si au săpat timp de mai multe zile.

Evadarea a avut loc la ora 01.00, astăzi, 11 ianuarie. Deținuții au înnodat toate cearșafurile existente în celulă și au coborât pe ele,  asemănător unei scene dintr-un film. Românul și marocanul au reușit să-și piardă urmele, în timp ce un al treilea a fost oprit imediat de carabinieri și de poliția penitenciară.

În acest timp, al patrulea deținut, ocupant al celulei, a refuzat să participe la planul de evadare. Fugarii erau un cetățean român de 23 de ani și un marocan de 41 de ani, în timp ce deținutul reținut era tot de origine est-europeană. Căutarea fugarilor a început imediat în zonă, cu puncte de control în toată Irpinia și controale în autobuze și trenuri.

 

Evadare ca în filme la Avellino

 

"Evenimentele negative care afectează sistemul penitenciar sunt tot mai numeroase", a declarat Gennaro De Fazio, secretarul general al Poliției Penitenciarelor Uilpa.

"Securitatea țării este afectată. Suntem acum în situația în care în fiecare zi, sau aproape în fiecare zi, se întâmplă ceva foarte grav în închisoare, de la împușcături la evadări, sinucideri, omucideri și nașteri. Nu ne mai întrebăm dacă se va întâmpla, ci doar unde și când. Și la această ultimă întrebare putem da un răspuns: foarte curând!", a spus acesta.

"Cazul de la Avellino este un déjà vu, deoarece a mai avut loc o evadare cu aceeași dinamică în urmă cu câțiva ani. Ministrul Justiției, Marta Cartabia, a declarat la sfârșitul lunii decembrie că din ianuarie sistemul penitenciar va fi prioritatea sa, iar ieri am putut vedea că acesta a fost redus la doar una dintre prioritățile care vor primi atenție în următoarele săptămâni", a concluzionat Gennaro De Fazio, secretarul general al Poliției Penitenciarelor Uilpa, potrivit Corriere del Mezzogiorno.

Astfel de scene sunt cunoscute doar din filme: În octombrie 2020, trei deținuți, între care și un român de 20 de ani, au săpat  o gaură în peretele din celula lor din închisoarea Karlau din Graz, Austria, au legat cu cearșafuri și reușit să evadeze. 

Vezi și: Un român a evadat dintr-o închisoare din Austria săpând prin zid: „Voiam să îmi îmbrățișez sora“

Cei trei deținuți - de 20, 22 și 27 de ani - au fost însă dați de gol când voiau să sară gardul închisorii. Deși aventura lor s-a terminat rapid, încercarea lor de evadare este una desprinsă din filme. 

După ce au înmuiat peretele zile la rând cu apă clocotită, deținuții au făcut o gaură de 30 pe 30 de centimetri în peretele gros de 70 cm, direct din celula lor. Apoi au ieșit prin această gaură și au coborât în ​​rapel pe zidul clădirii folosind cearșafuri legate. Cei trei bărbați au reușit încă să treacă peste zidul exterior. Puțin mai târziu, toți cei trei fugari au fost prinși.

„Au coborât de la 12 metri în curtea securizată. Când au urcat pe zidul exterior, alarma a fost declanșată”, a explicat directorul penitenciarului, Gerhard Derler. Potrivit lui Derler, cei trei deținuți erau închiși pentru infracțiuni asupra proprietății și aveau condamnări de la unu la trei ani. Acum, la aceste pedepse, fiecare va mai primi un „spor“, astfel că șederea lor după gratii se prelungește.

Românul de 20 de ani și cecenul de 22 de ani au mai primit încă 10 respectiv, 12 luni de pedeapsă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel