Italia. Bonus de 550 de euro pentru acești muncitori. Cine beneficiază și cum se obține

Loredana Iriciuc / 24 iul 2022, 11:21

Bonusul de 550 de euro este noul ajutor unic prezent în Decretul Ajutor transformat în lege înainte de căderea Guvernului Mario Draghi. Acesta se adresează muncitorilor cu jumătate de normă, adică acelor lucrători al căror număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă.

Bonusul de 550 de euro se adresează unei anumite categorii de lucrători, angajații cu jumătate de normă în anul 2021 sau în mod necontinuu care prevede suspendarea activității pentru cel puțin o lună pe o perioadă de cel puțin 7 și nu mai mult de 20 de săptămâni. Practic, bonusul de 550 de euro este pentru cei care au lucrat cu jumătate de normă în unele luni ale anului, iar în celelalte, însă, au rămas acasă, cum ar fi muncitorii sezonieri.

Bonusul 550 va fi, de asemenea, plătit o singură dată. Pentru obținerea bonusului este necesar ca lucrătorul să nu fi înființat alte tipuri de contracte de muncă în aceeași perioadă, nici să fi primit alte venituri, din pensii sau din indemnizații de șomaj precum Naspi. Cerințele pentru obținerea bonusului vor fi determinate definitiv odată cu publicarea Decretului specific de aplicare.

După cum prevede Decretul de simplificare, procedura de trimitere a cererilor pentru Bonus 550 se va face și electronic prin portalul instituțional Inps, cu acces prin Spid, Cartea electronică de identitate 3.0 (CIE) sau Cartea de serviciu național (CNS). Alternativ, tot prin serviciul integrat de Contact Center, apelând la numărul gratuit 803 164 de pe telefonul fix (gratuit) sau sunând la 06 164164 din rețeaua mobilă (contra cost, în funcție de tariful aplicat de diferiții operatori). Poți aplica și prin Patronati sau consultanti fiscali.

Italia oferă 10.000 de euro fiecărui rom care pleacă din taberele de nomazi - "Bonus Casa"

 

Bonusul de 550 de euro, complet scutit de impozit


Dispoziția la care se face referire recent introduce pentru anul 2022 o indemnizație „unică” egală cu 550 de euro pentru angajații companiilor private care dețin un contract de muncă cu jumătate de normă în 2021, „adică în cazul în care performanța muncii este concentrată în anumite luni ale anului, cum ar fi, de exemplu, munca sezonieră, care include perioade nelucrate integral de cel puțin o lună în mod continuu și în total nu mai puțin de 7 și nu mai mult de 20 de săptămâni”, arată oficialii.

Bonusul, care este complet scutit de impozit, nu se aplică muncitorilor care, la momentul depunerii cererii, sunt titulari ai unui contract de muncă, ai unei pensii sau șomaj. Cererea trebuie depusă la INPS (se așteaptă instrucțiunile de implementare de la instituția de asigurări sociale), iar banii vor fi acordați în limita a 30 de milioane de euro și o singură dată aceluiași lucrător.

Italia. Bonus 200 de euro, cereri și nedumeriri pe portalul Inps: Cum se aplică și când ajung banii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0