Iohannis: Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

România va continua să acorde asistență multidimensională Kievului în aceste momente dificile, spune președintele Klaus Iohannis. El a transmis un mesaj în deschiderea Trilateralei România – Polonia – Turcia la nivel de consilieri prezidențiali.

„După cum am afirmat în cadrul întâlnirilor pe care le-am avut cu Președintele Duda și cu Președintele Erdoğan, România apreciază în mod deosebit parteneriatele strategice cu Polonia și Turcia și cooperarea bilaterală excelentă pe care o avem în multiple domenii de interes comun. Am convingerea că prietenia și legătura specială dintre București, Varșovia și Ankara reprezintă o bază solidă, pe care putem dezvolta în continuare colaborarea noastră, inclusiv în acest format trilateral. Salut faptul că dialogul trilateral al miniștrilor afacerilor externe este unul de substanță și a evoluat semnificativ în cursul ultimilor ani, după cum am avut plăcerea să constat anul trecut, când i-am primit pe cei trei miniștri la Palatul Cotroceni, în marja reuniunii trilaterale de la București, din aprilie”, spune Klaus Iohannis.

El apreciază că dialogul în acest format al consilierilor prezidențiali pentru securitate națională s-a dovedit util și eficient încă de la debutul său, la Istanbul, în 2021.

„Am convingerea că România, Polonia și Turcia împărtășesc preocupări și interese ce pot fi abordate constructiv în beneficiul nostru comun, prin consultări politice și o cooperare trilaterală consolidată, inclusiv în domenii precum cel al apărării și cel al rezilienței, două dimensiuni deosebit de importante pentru securitatea noastră în actualul context de securitate regional și global. Parcurgem cea mai gravă criză de după cel de-al Doilea Război Mondial. România condamnă ferm agresiunea militară rusă asupra Ucrainei, sprijină ferm suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și va continua să acorde asistență multidimensională Kievului în aceste momente dificile pentru poporul ucrainean”, adaugă Iohannis.

Iohannis: România va continua să acorde asistență multidimensională Kievului

 

El amintește de decizia de înființare în România a unui centru de distribuție a asistenței umanitare internaționale pentru Ucraina, a unui hub logistic care să permită colectarea și transportul donațiilor către Ucraina și cetățenii săi.

„România a pledat insistent, în ultimii ani, pentru consolidarea posturii de descurajare și apărare a NATO pe întregul Flanc Estic, într-un mod unitar și coerent. Agresiunea rusă contra Ucrainei și noua realitate de securitate definită prin prezența militară masivă a Rusiei în Ucraina și în Belarus confirmă în modul cel mai elocvent necesitatea și urgența acestei consolidări a posturii pe Flancul Estic. Salut măsurile adoptate recent la nivelul NATO, respectiv suplimentarea forțelor, inclusiv în România, activarea Planurilor de Răspuns Gradual și desfășurarea, în premieră, a Forței NATO de Răspuns, ca parte a apărării colective. Apreciem contribuțiile aliate din România și țin să mulțumesc Poloniei și Turciei pentru că sunt parte a acestor eforturi de asigurare a unei posturi robuste a NATO în țara noastră și în regiunea Mării Negre”, menționează șeful ststului.

El face un apel pentru „partenerii estici, Ucraina, Republica Moldova și Georgia, care au nevoie de sprijinul nostru politic și practic pentru a rezista diferitelor forme de presiune din partea Rusiei”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google NewsGet it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel