Iohannis, mesaj cu prilejul Paștelui: Îi purtăm în gânduri pe vecinii noștri ucraineni, a căror suferință încercăm să o alinăm

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Iohannis, mesaj cu prilejul Paștelui Ii purtăm în gânduri pe vecinii noștri ucraineni, a căror suferință încercăm să o alinăm
Iohannis, mesaj cu prilejul Paștelui Ii purtăm în gânduri pe vecinii noștri ucraineni, a căror suferință încercăm să o alinăm

Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis sâmbătă, 23 aprilie, un mesaj cu prilejul Sărbătorilor Pascale celebrate de credincioșii ortodocși, greco-catolici, armeni și de cultele neoprotestante.

„Sărbătoarea Sfintelor Paști ne reunește în jurul marii Taine a Învierii Domnului Iisus Hristos, fie că suntem acasă sau departe de cei pe care îi purtăm în sufletele noastre.

Tuturor credincioșilor ortodocși, greco-catolici, armeni și neoprotestanți care celebrează Sfintele Paști le transmit cele mai calde urări de pace, sănătate și bună înțelegere!

În aceste zile, îi purtăm în gânduri și inimi pe vecinii noștri ucraineni, a căror suferință încercăm să o alinăm prin ospitalitate și sprijin. Împărtășim astfel în jurul nostru din dragostea creștină, iar această solidaritate întruchipează acum expresia iubirii aproapelui.

Dragi români, Miracolul Învierii să ne întărească în credință și să primim Lumina Sfântă cu speranță și iubire. Vă doresc tuturor Sărbători pascale binecuvântate, în armonie, alături de cei dragi!”, transmis președintele României, Klaus Iohannis.

 

Mii de credincioşi, aşteptaţi la Ierusalim, pentru a sărbători Paştele ortodox fără restricţii

 

Mii de credincioşi sunt aşteptaţi în acest an în Ierusalim, pentru a sărbători Paştele ortodox fără restricţii, după ce timp de aproape doi ani călătoriile în Israel nu au fost posibile din cauza pandemiei de coronavirus, potrivit unui comunicat al Ministerului de Turism din Israel.

Anul acesta se vor relua toate procesiunile specifice sărbătorii de Paşte şi se va permite şi participarea publicului, exact ca în perioada pre-pandemică, anunţă sursa citată.

"Paştele este o perioadă aglomerată în Israel pentru pelerinii creştini, zeci de mii de pelerini venind din întreaga lume pentru a explora ţara şi a lua parte la numeroasele evenimente speciale, care au rolul de celebra procesiunea de-a lungul Via Dolorosa din oraşul vechi al Ierusalimului. Cu ocazia Sărbătorilor Pascale, pelerinii de pretutindeni care doresc să refacă Drumul Mântuitorului au ocazia de a se bucura din nou de această experienţă şi de toate tradiţiile Pascale din Ţara Sfântă", se spune în comunicat.

În zilele de Paşte vor avea loc o serie de evenimente în Ierusalim, special organizate pentru Sărbătorile Pascale. Unul dintre cele mai emblematice momente ale Paştelui în Israel este celebra procesiune care are loc în Vinerea Mare în care mii de pelerini creştini mărşăluiesc de-a lungul Via Dolorosa din Cartierul Creştin al Oraşului Vechi. Totodată, în Sâmbăta mare, creştinii ortodocşi participă la ceremonia aprinderii Luminii Sfinte, când mii de oameni se adună pentru a aştepta aprinderea miraculoasă a lumânării Patriarhului din interiorul mormântului.

Astfel, miile de turişti sunt aşteptaţi în Oraşul Sfânt pentru a participa la ceremonia aprinderii Luminii Sfinte din acest an, care are loc pe 23 aprilie. În timpul ceremoniei, participanţii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini.

"Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare, ziua dinaintea Paştelui. În cadrul ceremoniei, patriarhul grec al Ierusalimului înconjoară Sfântul Mormânt, alături de un sobor de ierarhi şi de preoţi. După procesiune, patriarhul intră cu 33 de lumânări în Sfântul Mormânt, unde se crede că Lumina Sfântă coboară şi le aprinde. Ritualul este considerat un miracol şi are o tradiţie de peste un mileniu", se mai arată în comunicat.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel