Iohannis, discuție cu Joe Biden despre situația din Ucraina și securitatea regională

Liviu Ludovic |
Data publicării:
Klaus Iohannis și Joe Biden
Klaus Iohannis și Joe Biden

Klaus Iohannis va discuta, marți, cu Joe Biden și alți lideri internaționale pe tema securității regionale. 

Klaus Iohannis va participa marți la consultările găzduite de președintele SUA, Joe Biden, cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale, anunță Administrația Prezidențială.

„16.45 - Participare la consultări găzduite de Președintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, cu lideri internaționali, ai instituțiilor Uniunii Europene și NATO pe tema securității regionale”, potrivit programului oficial de marți al președintelui Klaus Iohannis.

Consultările vor avea loc în format videoconferință.

Consultări similare au avut loc și pe 28 februarie.

Războiul din Ucraina a intrat într-o nouă fază

 

Forțele ruse au lansat ofensiva mult așteptată în estul Ucrainei, încercând să străpungă linia frontului în ceea ce oficialii ucraineni au descris drept a doua fază a războiului, relatează Reuters, care face un bilanț al ultimelor ore ale conflictului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că Rusia a început luni "Bătălia din Donbas" în estul țării și că o "foarte mare parte din întreaga armată rusă este acum concentrată pe această ofensivă".

"Nu contează câte trupe vor trimite acolo, noi vom lupta. Ne vom apăra", a declarat el într-un mesaj video.

Șeful de stat major al lui Zelenskiy, Andriy Yermak, i-a asigurat pe ucraineni că forțele lor pot ține piept ofensivei în "a doua fază a războiului".

"Aveți încredere în armata noastră, este foarte puternică", a spus el.

Presa ucraineană a raportat o serie de explozii, unele puternice, de-a lungul liniei frontului în regiunea Donețk, bombardamente având loc în Marinka, Slaviansk și Kramatorsk.

Oficialii ucraineni și mass-media au declarat, de asemenea, că au fost auzite explozii în Harkov, în nord-estul Ucrainei, Mykolaiv, în sud, și Zaporizhzhia, în sud-est.

Sirenele de raid aerian au sunat, de asemenea, în principalele orașe din apropierea liniei frontului.

Reuters nu a putut verifica imediat aceste rapoarte.

Cel mai înalt oficial de securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că forțele ruse au încercat să străpungă apărarea ucraineană "de-a lungul aproape întregii linii a frontului din regiunile Donețk, Luhansk și Harkov".

Alungată de forțele ucrainene din nord, Rusia și-a reorientat ofensiva terestră în cele două provincii estice cunoscute sub numele de Donbas, lansând în același timp lovituri de la distanță asupra altor ținte, inclusiv asupra capitalei Kiev.

Donbasul a fost punctul central al campaniei Rusiei de destabilizare a Ucrainei, începând din 2014, când Kremlinul a folosit persoane interpuse pentru a înființa două "republici populare" separatiste în fostul stat sovietic. De asemenea, aici se află o mare parte din bogăția industrială a Ucrainei, inclusiv cărbune și oțel.

Ministerul rus al Apărării a declarat că Rusia a lovit sute de obiective militare din Ucraina în cursul nopții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel