INUNDAȚII în România: Situația actualizată, informațiile zilei din țară

StiriDiaspora Team |
Data publicării:

Ninsoarea abundentă, urmată de o încălzire imediată cu aproximativ 20 de grade Celsius, a generat umflarea râurilor și a provocat inundații în mai multe zone din România. Străzile, gospădăriile oamenilor sunt inundate. 

INUNDAȚII ROMÂNIA: Situația în BRAȘOV

Prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, a afirmat că situaţia este sub control, iar cotele apelor încep să scadă uşor. Județul Brașov a fost sub COD ROȘU de marți seară, de la ora 17:00, până astăzi, la ora 12:00. 

”Punctul culminat a fost marţi noaptea, în intervalul orar 23.30-24.30, de fapt a fost o noapte fierbinte în mai multe locuri din judeţ. Probleme au fost şi la lacul Dumbrăviţa, unde s-au depăşit cotele de inundaţie şi cu greu a fost ţinută situaţia sub control. La fel s-a întâmplat şi cu Lacul Tărlung, de unde se alimentează cu apă potabilă municipiul reşedinţă, dar, până la urmă, şi aici situaţia a fost sub control. De asemenea, în zona localităţii Comăna au fost probleme din cauza arborilor mari şi foarte mari aduşi de apele învolburate, dar şi a gunoaielor care s-au blocat în pilonii podului de la Comăna. În zorii zilei de miercuri, utilajele grele au intervenit şi au curăţat zona. Am acţionat toată noaptea, ne-am împărţit cu cei de la Apele Române, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ), pe râul Olt şi afluenţii acestuia, Homorodul Mic şi Homorodul Mare, exact punctul fierbinte unde a început viitura”, a explicat prefectul.

416 consumatori din localitatea Dumbrăviţa au rămas fără curent electric, după ce un punct de transformare a fost înghiţit de ape, au fost realimentaţi după intervenţia pompierilor şi a echipelor de la Electrica.

În județul Brașov, a fost inundată o suprafaţă de 685 ha teren agricol, din care 250 ha în localitatea Comăna, 85 în Homorod şi 350 la Hoghiz, potrivit unui comunicat de presă, transmis miercuri, de biroul de presă al Prefecturii Braşov.

Patru şcoli din judeţul Braşov şi-au suspendat miercuri dimineaţa cursurile, din cauza ploilor abundente din cursul nopţii, a informat inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Ion Negrilă.

INUNDAȚII ROMÂNIA: Situația în BUZĂU

Acumularea de apă de la barajul Siriu a ajuns la aproape 570 de metri peste nivelul mării, cu 1,6 metri peste nivelul normal, aproape de limita de umplere, au anunţat miercuri specialiştii Administraţiei Bazinale de Apă Buzău - Ialomiţa.

”Creşterea nivelului acumulării de la Siriu a fost provocată de debitele extrem de mari pe cursul superior al râului Buzău, în judeţul Covasna, la Sita Buzăului, unde la ora 6 se înregistra un debit de 215 mc/s, cota de pericol fiind depăşită cu 57 mc/s, pentru ca la ora 11 să ajungă la 190 mc/s”  potrivit directorului tehnic al Administraţiei Bazinale de Apă Buzău - Ialomiţa, Mariana Lăcătuşu, citat de Agerpres. 

INUNDAȚII ROMÂNIA: Situația în COVASNA

25 de gospodării din satul Băcel, comuna Chichiş, sunt ameninţate de inundaţii.

”După cum se vede se îngroaşă 'gluma', va creşte debitul apelor şi o să iasă peste dig. Va trebui să evacuăm populaţia din zonă. (...) Acum mergem pe teren să lămurim oamenii să evacueze gospodăriile, să mute animalele şi bunurile din case. Este vorba despre vreo 25 de gospodării din partea dreaptă a pârâului Tărlung. Pregătim căminul cultural ca să îi putem găzdui acolo pe oameni, dacă va fi cazul”, a precizat primarul localităţii, Sánta Gyula.

În ultimele 12 ore, ISU Covasna a intervenit, de asemenea, pentru evacuarea apei din subsolurile mai multor case inundate în municipiul Sfântu Gheorghe, precum şi din mai multe gospodării din satele Brădet şi Floroaia, aparţinătoare oraşului Întorsura Buzăului.

În zona Baraolt au fost inundate mai multe terenuri agricole, iar la Sita Buzăului s-a intervenit pentru salvarea a 31 de oi dintr-un grajd inundat.

Miercuri dimineaţă, hidrologii au emis cod roşu de inundaţii pentru râul Buzău în această zonă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel