Îngrijitorii români de 24 de ore din Austria pot EVITA CARANTINA. Iată ce este de făcut

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Austria se regăsește pe lista Galbenă a României, după actualizarea acestea de către CNSU. Potrivit Legii, începând din 3 noiembrie ora 00.00, cei care vn din Austria, unde au stat mai mult de 48 de ore, sunt obligați să intre în carantină. Pentru îngrijitorii români de 24 de ore, ar putea exista însă o derogare.

 

Asociația DREPT pentru îngrijire din Austria, dedicată îngrijitorilor români pentru 24 de ore din Austria, afirmă că a contactat DSP Timiș și au discutat despre situația acestei categorii aparte de muncitori.

Aseară a fost reactualizată lista țărilor cu risc epidemiologic pentru care se impune carantina la intrarea în România. Din păcate AUSTRIA se află din nou pe această listă.

„În urma discuției telefonice cu DSP TIMIȘ ni s-au comunicat următoarele:
- Colegele care se întorc din Austria în România NU INTRĂ în carantină dacă prezintă la vamă contractul de muncă și un test Covid-19 negativ nu mai vechi de 48 de ore. Discutați cu familiile să vă preia costurile testelor. NEGOCIAȚI!

- Discutați cu transportatorii și asigurați-vă că toți restul pasagerilor din microbuz să aibă test negativ, pentru a evita eventuale surprize la graniță“, este ceea ce au aflat reprezentanții DREPT. 

Ce spune DSP Timiș

 

Am contactat DSP Timiș care a confirmat că îngrijitori români pentru 24 de ore sau românii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul asistenţei sociale - categoria profesională a asistenţilor şi tehnicienilor sociali, care deţin această calitate profesională pe teritoriul României şi desfăşoară activităti în sistemul național de asistenţă socială -  au această posibilitate de a nu sta în carantină dacă prezintă un test de tip PCR negativ, nu mai vechi de 48 de ore și au asupra lor contractul de muncă ce atestă calitate de lucrător în acest sector.

Concret, îngrijitorii și îngrijitoarele românce de 24 de ore, care  prestează servicii de îngrijire a vârstnicilor în state UE, precum Austria (pflegerine) sunt asimilate lucrătorilor sezonieri, fără a avea o calificare în sistemul de asistență socială din România. 

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel