Importurile de aur rusesc, interzise de o parte din liderii G7 și Biden: „Trebuie să tăiem finanţarea pentru regimul lui Putin”

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Importurile de aur rusesc, interzise de o parte din liderii G7 și Biden - Trebuie să tăiem finanţarea pentru regimul lui Putin
Importurile de aur rusesc, interzise de o parte din liderii G7 și Biden - Trebuie să tăiem finanţarea pentru regimul lui Putin

Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca răspuns la invazia Ucrainei, a anunţat duminică Downing Street, în prima zi a unui summit G7, informează France Presse.

„Aceste măsuri îi vor lovi direct pe oligarhii ruşi şi vor ataca inima maşinii de război a lui Putin”, a declarat prim-ministrul britanic Boris Johnson, care se va reîntâlni pentru trei zile cu liderii marilor puteri industrializate în Germania. 

„Putin îşi iroseşte resursele în scădere în acest război inutil şi barbar. Îşi hrăneşte ego-ul în detrimentul poporului ucrainean şi al celui rus”, a adăugat liderul guvernului de la Londra, citat de Agerpres. „Trebuie să tăiem finanţarea regimului lui Putin. Asta facem cu aliaţii noştri”, a mai spus Boris Johnson.

Declarația lui vine după ce o sursă de la Washington a dezvăluit sâmbătă pentru Reuters că Departamentul de Trezorerie al SUA va emite marți o hotărâre de a interzice importul de aur în SUA, ceea ce va izola și mai mult Rusia de economia globală, împiedicând participarea acesteia la piața aurului, transmite Digi24.

SUA i-au impus lui Putin costuri fără precedent, pentru a-l lăsa fără sursele de care are nevoie pentru finanțarea războiului împotriva Ucrainei, a spus Biden. „Împreună, liderii G7 vom anunța că vom interzice importurile de aur rusesc, un export major care aduce zeci de miliarde de dolari pentru Rusia”, a transmis Biden înainte de reuniunea G7 din Bavaria.

Aurul este un activ crucial pentru banca centrală rusă, care s-a confruntat cu restricții privind accesul la unele dintre activele sale deținute în străinătate din cauza sancțiunilor occidentale.

 

Măsurile vizează doar aurul nou extras din Rusia

 

Rusia produce anual aproximativ 10% din aurul extras la nivel global. Rusia deține de trei ori mai mult aur decât avea când a anexat Crimeea în 2014.

Exporturile de aur ale Rusiei au reprezentat aproape 15 miliarde de euro în 2021, potrivit Downing Street.

Interzicerea aurului pe pieţele londoneze, un important centru financiar pentru schimbul de materii prime, va avea „un impact uriaş asupra capacităţii lui Putin de a strânge fonduri”, a insistat guvernul britanic.

Acest lucru va afecta în special elitele ruse care ar fi putut cumpăra aur „în încercarea de a eluda sancţiunile occidentale”, a adăugat guvernul britanic.

Cu toate acestea, aceste măsuri vizează doar aurul nou extras din Rusia şi nu cel achiziţionat înainte de instituirea acestui embargou.

Marea Britanie a impus printre cele mai dure sancţiuni occidentale împotriva Rusiei de când a început invazia Ucrainei în urmă cu patru luni, vizând sectorul financiar, petrolul, zeci de oligarhi, reprezentând în total peste 100 de entităţi şi 1.000 de persoane.

Liderii G7 (Franţa, Statele Unite, Marea Britanie, Germania, Italia, Canada şi Japonia) se întâlnesc începând de duminică în sudul Germaniei pentru un summit de trei zile, urmat de o reuniune a ţărilor NATO la Madrid.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel