„Observ în ultima perioadă mesaje agresive (aproape spre disperare) a multor dezvoltatori imobiliari, care grăbesc clienții «să cumpere acum, deoarece TVA va crește la 21% de la 1 august și prețurile vor crește cu peste 10%». Nu cred acest lucru, deoarece transferul TVA majorat în preț se întâmplă numai atunci când există cerere și cumpărători viabili”, spune Guda.
Acesta atrage atenția că puterea de cumpărare a românilor este în scădere, în timp ce dezvoltatorii construiesc în continuare masiv, deși populația este în declin. El susține că, în realitate, nu contextul fiscal ar trebui să-i îngrijoreze pe clienți, ci lipsa viabilității financiare a cererii reale din piață.
Puterea de cumpărare scade dramatic
„Salariul mediu net crește doar cu 7,6%, în timp ce inflația este deja 5,5% și va tinde spre 10% până la finalul anului din cauza majorării taxelor, liberalizării prețului la energie și tarifelor vamale SUA - UE de 15% (care ne vor afecta pe lanț)”, avertizează economistul. Guda mai adaugă că România se află în plin proces de ajustare fiscală, care va dura cel puțin până în 2028, când ținta este reducerea deficitului la 3% din PIB – adică o ajustare de cel puțin 100 de miliarde de lei.
„Pe fond de austeritate, dobânzi mari (cauzate de inflație) și venit disponibil negativ (creștere salariu sub prețuri) nu văd cum putem avea cerere în creștere și putere de plată mare?”, subliniază el. Mai mult, Guda anticipează o posibilă criză economică severă în România după 2028 – sau chiar mai devreme, în funcție de evoluția contextului politic.
Oferta de locuințe rămâne ridicată
În ciuda încetinirii sectorului, Guda atrage atenția că numărul de locuințe livrate în piață rămâne ridicat. „Chiar dacă scade cu 15% în 2024, numărul de locuințe terminate și livrate în piață rămâne la +60.000/an, peste media ultimului deceniu. Timp în care România a pierdut peste 3 milioane locuitori din emigrări și spor natural negativ. Deci, se construiește mult la o populație în scădere”, afirmă acesta.
„O afacere banoasă pentru dezvoltatori”
Guda evidențiază faptul că industria construcțiilor este una dintre cele mai profitabile din România. „Randamentul pe capitalul investit în construcții este de aproape 30%, dublu față de media națională și printre cele mai mari în România. Este o afacere bănoasă pentru dezvoltatori, care triplează capitalul la fiecare 3 ani (vs. 6-7 ani restul antreprenorilor din România)”, precizează el.
În acest context, economistul susține că dezvoltatorii au spațiu financiar suficient pentru a absorbi creșterea TVA fără a majora prețurile. „Cu alte cuvinte, au de unde să scadă din preț, ori să suporte creșterea TVA fără să crească prețul. Au profituri foarte mari, și randament bun pe capital, din care pot suporta creșterea de TVA”, punctează Guda.
Recomandarea economistului: cash, nu apartamente
În concluzie, Iancu Guda recomandă prudență: „Aș sta pe cash. Dacă ai bani, investești risc mic 2 ani în obligațiuni la 8%/an cu taxe zero și plătești chiria din randament.” El avertizează că mesajele alarmiste din piață pot alimenta o „profeție autoîndeplinită” în ceea ce privește scumpirea apartamentelor, dar consideră că realitatea economică nu justifică o creștere de prețuri.
„Pe fondul dezinformării, grabei sau educației financiare scăzute, cu cât mai mulți cumpărători vor crede aceste mesaje agresive, cu atât vor alimenta profeția transferului TVA majorat în preț. Eu nu cred că ar trebui să se întâmple”, conchide Guda.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News