Guvernul italian respinge ideea de „pașapoarte de sănătate” pentru turiști

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Foto ILUSTRATIV
Foto ILUSTRATIV

Ministrul italian al afacerilor regionale, Francesco Boccia, a respins joi ideea instituirii unor „pașapoarte sanitare”, propusă de unele regiuni italiene pentru călătoriile în timpul acestei verii în contextul pandemiei de coronavirus, el considerând că o asemenea măsură ar fi neconstituțională.

„O regiune nu poate adopta măsuri care să îngrădească liberă circulație a persoanelor”, a spus oficialul italian în față unei comisii a parlamentului de la Roma, relatează agenția EFE.

Instituirea unor „pașapoarte sanitare”, adică certificate care să ateste că turistul a fost testat negativ pentru noul coronavirus, a fost propusă mai întâi de regiunea Sardinia, fiind susținută și de Sicilia pentru a fi aplicată începând din 3 iunie, când va fi restabilită libertatea de circulație între regiunile italiene după relaxarea restricțiilor antiepidemice și vor fi de asemenea deschise granițele pentru străini.

 

O „discriminare”



Insulele Sardinia și Sicilia sunt semnificativ mai puțîn afectate de epidemia COVID-19, care se manifestă mai ales în nordul Italiei, și doresc printr-un asemenea „pașaport” să se protejeze de o eventuală creștere a cazurilor de contaminare.

Președintele regiunii Sardinia, autonomistul Christian Solinas, a criticat declarația ministrului Francesco Boccia, pe care a descris-o drept „o inutilă litanie centralistă pentru asigurarea supremației totale a statului”.

În schimb, primarul orașului Milano, capitală Lombardiei, regiunea cea mai afectată de epidemie, a calificat inițiativa celor două regiuni insulare drept o „discriminare”.

 

Guvernul are ultimul cuvânt



Această propunere va fi examinată vineri și de Conferință Stat-Regiuni, dar guvernul are ultimul cuvânt, informează Ziare.com.

După ce a înregistrat de la începutul epidemiei 231.139 de infectari cu noul coronavirus, dintre care 33.072 de decese, Italia relaxează treptat măsurile de izolare menite să stopeze răspândirea virusului, dar în ultimele zile a stârnit îngrijorare o nouă creștere a infectarilor în regiunile Lombardia și Piemonte.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel