Grecia. Povestea celor trei măicuțe române închise de pandemie într-o mănăstire: „Trăim din mila oamenilor”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

În ultimele decenii, mănăstirea Kato Xenia, din Grecia, a devenit un loc obișnuit de pelerinaj, de alinare sufletească și de împăcare pentru credincioșii ortodocși, printre care și foarte mulți români. Din cauza coronavirusului, anul acesta nu a mai venit aproape nimeni, iar asta le-a afectat din plin și pe cele trei măicuțe din România care trăiesc și se roagă aici și care, fără susținerea turiștilor și a bisericii, trăiesc mai mult din mila localnicilor.

Amplasată într-un ținut sălbatic, pe niște coline unde sălășluiesc șerpi și alte astfel de animale, Kato Xenia este o adevărată oază de liniște și de rugăciune. Situată între Salonic și Atena, ușor de ajuns cu mașina după ce părăsești autostrada la Sourpi, mănăstirea era frecventată și de oamenii religioși, dar și de cei care doar au auzit de frumusețea acestei ctitorii. Priveliștea de la mănăstire, spre Glifa, cu un ochi de apă albastră și o întindere nesfârșită, este minunată.

Grecia a intrat din nou în carantină totală pe 7 noiembrie până pe 30 noiembrie, ceea ce înseamnă că toate magazinele, cu excepția supermarketurilor și a farmaciilor, au fost închise, cursurile pentru elevi s-au mutat online, iar populația are voie să iasă din casă doar pentru chestiuni esențiale: mâncare, medicamente și ajutor medical, mișcare fizică și muncă. Pentru asta, grecii trebuie să trimită un sms.

 

„Suntem închise aici, nu avem voie să dăm drumul oamenilor”

 

„Una dintre măicuțele române a plecat, am rămas doar trei. Suntem închise aici, nu avem voie să dăm drumul oamenilor înăuntru. Oricum, oamenii au fost foarte puțini de când cu coronavirusul. Vara a fost deschis, credincioșii ne puteau trece pragul, dar nici nu știu ce număr să vă dau. Au fost foarte puțini, în comparație cu anii trecuți”, a povestit maica Antonia, potrivit Libertatea.

„Treceau zile fără să avem vreun oaspete. Români, aproape deloc, tocmai ei care formau majoritatea credincioșilor sosiți la Kato Xenia, pe tot timpul anului. Românii erau și un mare sprijin pentru mănăstire. Vin oameni de prin împrejurimi, de prin sate, de prin orașele de aici, se miluiesc să ne mai aducă ulei, făină, ce se aduce de obicei la mănăstire”, a mai spus maica.

 

Măicuțele române nu au niciun venit

 

Măicuțele de la Kato Xenia, truditoare, indiferent de vârstă, se îndeletniceau și cu producerea uleiului de măsline. Doar că recolta a fost slabă în zonă, „nu a fost anul lor, așa a vrut Dumnezeu”. Iar banii sunt puțini. Măicuțele române nu au niciun venit, nu aparțin de Biserica Ortodoxă Română, ci de biserica elenă, iar singura persoană care are o pensie este o bătrânică venerabilă de 90 de ani! Remunerația lunară de 500 de euro ajută întreaga comunitate de la Kato Xenia.

„Nici Biserica din Grecia nu are cum să ne ajute, au și cei de acolo atâtea pe cap. Trăim din mila lui Dumnezeu și a oamenilor, nu ne e teamă, nici de coronavirus, cum o vrea Maica Domnului. N-am avut niciun caz aici. Nu ne deplasăm de multe luni, e destul de greu cu hârtiile oficiale, pentru deplasări, doar trimitem niște oameni de suflet să mai ne ia medicamente, mâncare, strictul necesar. Iarna e mai greu, că centrala e pe motorină. Nici lemne nu sunt… Dar nu vrem să ne plângem, le ducem pe toate, cum o vrea Dumnezeu!”, a mai spus măicuța.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel