Germania. Vili, românul ucis în atacul de la Hanau, DECORAT postum. "A fost erou. Trăia, dacă i se răspundea la telefon"

Liviu Ludovic / 21 iun 2021, 09:41 Salveaza PDF Comentarii

Vili Viorel Păun, unul din cei 9 tineri ucişi în atentatul rasist de la Hanau, din 19 februarie 2020, a primit postum Medalia pentru Curaj Civil. Tânărul român a încercat să îl oprească pe criminal şi a plătit cu viaţa. 

Noi detalii ies la iveală în cazul morții lui Vili Viorel Păun, tânarul român ucis în atentatul de la Hanau, Germania, în februarie 2020. Băiatul a sunat de 4 ori la poliție și n-a răspuns nimeni, înainte să fie ucis, relatează ediția în română a publicației Deutsche Welle.

"Vili trăia. Sută la sută trăia, dacă i se răspundea la telefon"

 

"Multă vreme, pentru autorităţile din Germania, eu am fost considerat mort. Mie mi s-a făcut autopsie", ne povestea trist si revoltat Niculescu Păun in februarie anul acesta, la un an după ce îşi pierduse singurul copil, pe Vili Viorel, în atacul rasist de la Hanau. Durerea familiei Păun din judeţul Giurgiu, care se afla din 2015 în Germania şi care reuşise să se integreze, a fost amplificată de multe erori din ancheta autorităţilor germane.

În noaptea de 19 februarie 2020, Vili se întorcea acasă de la serviciu şi căuta un loc de parcare, ne explică tatăl lui, contrazicând astfel ipotezele iniţiale ale anchetatorilor, care spuneau că tânărul se oprise să îşi cumpere ceva de la un chioşc, atunci când a fost împuşcat de criminalul care a ucis în acea noapte 9 tineri cu origini străine, şi-a executat propria mamă şi, în final, s-a sinucis.

Niculescu Păun a crezut iniţial varianta poliţiei. Dar, la câteva luni distanţă, când a primit de la poliţie hainele altei victime dar telefonul lui Vili a început să caute singur răspunsuri la multele întrebări care încă îl frământau. De la început nu a crezut că Vili s-ar fi dus de bună voie în acel cartier din Hanau şi nici că ar fi încercat să acţioneze de unul singur într-o situaţie extremă precum cea din noaptea fatidică. 

Ultimele apeluri de pe telefonul lui Vili fuseseră către linia de urgenţă a poliţiei. Patru apeluri nepreluate, pentru că, după cum avea să afle ulterior domnul Păun, poliţia nu dispunea de personal suficient pentru a interveni. "Vili trăia. Sută la sută trăia, dacă i se răspundea la telefon".

Domnul Păun a refăcut singur traseul fiului său din acea noapte şi a înţeles că Vili l-a întâlnit pe atacator pe stradă, după ce împuşcase trei tineri şi se îndrepta către următoarele victime. L-a urmărit cu maşina lui şi a încercat în paralel să sune la linia de urgenţă a poliţiei. Niciunul dintre apelurile lui nu a fost preluat.

Pentru că, aşa după cum recunoşteau mult mai târziu şi autorităţile, personalul era insuficient. De altfel, ministrul federal de Interne, Horst Seehofer recunoştea într-o discuţie ulterioară cu familia Păun că "tehnologia v-a ucis fiul". Dacă centrala ar fi funcţionat cum trebuie, dacă un profesionist i-ar fi spus tânărului să înceteze urmărirea şi ar fi preluat misiunea, Vili Viorel ar fi trăit astăzi.

"Acum pot să mor liniștit"

 

"Acum pot să mor liniştit", spune domnul Păun, potrivit sursei citate. S-a luptat mai bine de un an cu autorităţile şi a dovedit că Vili Viorel nu a fost o victimă din întâmplare. El a avut curaj civic. Şi acest curaj a fost răsplătit vineri de premierul landului Hessa, Volker Bouffier, prin acordarea Medaliei pentru Curaj Civic.

Familia Păun, din satul Singureni, judeţul Giurgiu, a dovedit, contrazicând autorităţile germane, că tânărul de 22 ani a plătit cu viaţa pentru multe erori ale autorităţilor din Germania, mai scriu jurnaliștii de la Deutsche Welle.

[citeste si]


Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy