Germania presează UE să permită dublarea ajutoarelor de stat pentru firmele afectate de Covid

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Germania vrea ca Uniunea Europeană să dubleze ajutoarele pe care statele membre sunt autorizate să le acorde unei singure companii, în condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să afecteze economia blocului comunitar, au declarat pentru Bloomberg surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestor surse, săptămâna trecută ministrul german al Finanţelor, Olaf Scholz, şi cel al Economiei, Peter Altmaier, au trimis o scrisoare Comisiei Europene în care pledează pentru o majorare a actualului plafon de trei milioane de euro.

Pandemia a forţat deja UE să relaxeze limitele anterioare privind subvenţiile de stat, concepute să evite competiţia incorectă între state. Cu toate acestea, comisarul european pentru concurenţă, Margrethe Vestager, s-a declarat în repetate rânduri îngrijorată că resursele financiare mari ale Germaniei ar putea crea dezechilibre economice în Europa. Germania este deja responsabilă pentru aproape jumătate din ajutoarele în valoare de 3.000 de miliarde de euro promise de toate cele 27 de state membre.

 

Oficialii de la Berlin sunt în discuţii intense cu echipa comisarului Vestager



Sursele citate de Bloomberg susţin că în prezent oficialii de la Berlin sunt în discuţii intense cu echipa comisarului Vestager şi încearcă să obţină sprijinul altor guverne europene în vederea majorării plafonului subvenţiilor.

Purtătorul de cuvânt de la Ministerul german al Economiei, Beate Baron, a confirmat că specialiştii din Ministerele Economiei şi Finanţelor poartă discuţii cu Comisia Europeană în vederea majorării limitelor impuse de UE pentru ajutoarele de stat. Acestea includ un program care plafonează la trei milioane de euro ajutoarele pentru costurile fixe ale companiilor şi un altul care vizează ajutoare mai mici, de până la un milion de euro.

 

UE a dat semnale că ar putea fi de acord cu solicitările Berlinului



Potrivit unui purtător de cuvânt, ministrul Finanţelor din Austria, Gernot Bluemel, a discutat cu Olaf Scholz şi Peter Altmaier şi a exprimat sprijinul Austriei pentru planul autorităţilor germane vizând un plafon mai mare pentru ajutoarele de stat. Bluemel se luptă de mai multe luni cu executivul comunitar pentru a majora limitele pentru ajutoarele de stat. Austria a cerut de un plafon de cinci milioane de euro în ceea ce priveşte ajutoarele pentru costurile fixe ale companiilor.

În pofida îngrijorărilor exprimate de Vestager cu privire la dezechilibrele create de ajutoarele de stat, Uniunea Europeană a dat semnale că ar putea fi de acord cu solicitările Berlinului. Noile măsuri de izolare introduse recent i-au determinat pe oficialii de la Bruxelles să solicite puncte de vedere cu privire la posibila relaxare a prevederile privind ajutoarele de stat, a declarat Vestager în data de 10 decembrie cu prilejul unei audieri în comisia economică a Parlamentului European.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel