Germania. Comerțul cu certificate de vaccinare false, o adevărată afacere

Mihaela Horchidan |
Data actualizării: | Data publicării:

Certificatul de vaccinare a devenit un document necesar pentru a avea acces în multe locații, astfel că, o dată cu noile restricții impuse de pandemie, comerțul cu certificate de vaccinare false a înflorit, se plâng farmaciştii din Germania.

 

 

Pe ușa de intrare a unei farmacii din Berlin este afișat un anunț care avertizează că încercările de obținere a unui certificat digital cu un carnet de vaccinare falsificat vor fi raportate la poliție. 

Potrivit farmacistului, farmacia la care activează se confruntă cu clienți care prezintă certificate de vaccinare false. Uneori, angajatele aleg să nu facă nimic în acest sens, a spus acesta pentru Deutsche Welle.

Situația a fost favorizată de faptul că în Germania, farmaciile sunt cele care eliberează certificate de vaccinare digitale, coduri QR, necesare pentru accesul în mai multe locații, ele fiind accesibile strict pentru persoanele vaccinate sau recuperate, care pot dovedi că au fost imunizate, cu un cod QR. 

 

Falsificatorii s-au adaptat

 

Activitatea este cu atât mai întâlnită în zonele în care există o rată scăzută de vaccinare, căci asta înseamnă și că există posibilitatea ca mulți să aleagă calea ilegală a certificatelor de vaccinare falsificate pentru a avea anumite beneficii. 

Până de curând, farmaciștii se confruntau însă cu incertitudinea juridică, câtă vreme deținerea unui carnet de vaccinare fals nu era considerată infracțiune. Legea a fost însă modificată, astfel că, pentru întregul proces, de la producerea și până la utilizarea carnetelor de vaccinare falsificate, codul penal prevede acum o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani. Totuși, acest lucru nu rezolvă problema.

De asemenea, în loc să falsifice cardurile de vaccinare clasice, printate pe hârtie, falsificatorii se adaptează la instrumentele digitale. 

În prezent, aceștia încep să falsifice direct codurile QR, care sunt apoi introduse în aplicație și garantează utilizatorului accesul la viața publică, scrie DW.

 

Germania ar putea rămâne fără vaccinuri anti-COVID-19 la începutul anului viitor. Ministrul Sănătăţii: „Există un deficit”

 

De asemenea, în acest context, campania de vaccinare a fost intensificată, însă acum s-ar putea lovi de un blocaj la începutul anului viitor din cauza insuficienţei dozelor de vaccin.

Campania de vaccinare anti-COVID-19 a fost intensificată în Germania, cu doza de supra-rapel (doza ''booster''), în contextul apariției tulpinii Omicron, însă se pare că țara s-ar putea lovi de un blocaj la începutul anului viitor din cauza insuficienţei dozelor de vaccin, a avertizat joi noul ministru german al sănătăţii, Karl Lauterbach, potrivit Reuters şi EFE.

Într-o declaraţie acordată postului ARD, ministrul sănătății a spus că imediat ce a preluat postul în guvernul condus de cancelarul Olaf Scholz a dispus efectuarea unui inventar al stocului de vaccinuri.

În urma acestui inventar, rezultatul i-a surprins pe mulţi, ''inclusiv pe mine'', a spus noul ministru, acuzând moştenirea lăsată de fostul guvern.

''Avem un deficit de vaccinuri pentru primul trimestru'' a semnalat Karl Lauterbach. În acest context, noul guvern din Germania, a adăugat el, acţionează pe toate căile posibile pentru a achiziţiona noi doze de vaccin, inclusiv prin abordarea directă a producătorilor.

Cu toate acestea, ministrul german a agăugat că trebuie procedat conform practicilor UE, având în vedere că achiziţia vaccinurilor este gestionată de Comisia Europeană.

Totuşi, ''sper să avem veşti pozitive în zilele următoare'', s-a arătat optimist noul ministru, scrie Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel