Germania. Bani mai mulți pentru angajații din construcții. Printre ei, mii de români

Georgiana Dragomir |
Data publicării:
 Germania. Angajații din construcții primesc bani mai mulți
Germania. Angajații din construcții primesc bani mai mulți

Toți angajații din construcții vor avea salarii mai mari și vor beneficia de „prima corona“, în cuantum de 500 de euro în vest și 220 de euro în est, pentru lunile iulie-octombrie 2021.

Sindicatele din Germania au reușit să negocieze în favoarea tuturor celor care lucrează în construcții. Veniturile lor vor fi majorate treptat, în funcție de zona în care lucrează, relatează Tagesschau.

Toate aceste creșteri salariale vin în urma amenințării cu greva generală, la nivel național.

Astfel, pachetul colectiv negociat prevede creșteri salariale pentru angajați în trei etape.

Începând cu 1 noiembrie 2021, veniturile din vest vor fi majorate cu două procente, iar în  în est cu trei procente.

La 1 aprilie 2022 va fi o majorare  suplimentară de 2,2 la sută (est: 2,8 la sută) și la 1 aprilie 2023 cu încă două procente (est: 2,7 la sută).

Mai mult decât atât, angajații din vest vor primi plăți unice de 400 de euro începând cu 1 aprilie 2022 și 450 de euro începând cu 1 aprilie 2023. În plus, a fost convenită o creștere treptată a indemnizațiilor de instruire, mai scrie sursa citată.

Bani mai mulți pentru angajații din Germania. Printre ei, mii de români

 

Muncitorii din construcții vor mai beneficia de decontarea călătoriilor lungi pe care angajații trebuie să le facă la șantierele lor, cu o sumă forfetară. IG Bau a împărțit  fosta indemnizație de timp de călătorie într-o   plată compensatorie în funcție de călătoria individuală, notează sursa citată. 

Deși acum pare un compromis între sindicate, patronate și muncitori, până în 2026 trebuie să dispară diferența salarială dintre zonele geografice ale Germaniei.

“Am reușit să negociem un pachet cuprinzător și să obținem un rezultat care să asigure securitatea planificării în companie pe o perioadă lungă de timp”, a transmis vicepreședintele Jutta Beeke, citat de Tagesschau.

Muncitorii din Germania amenință cu greva națională din data de 6 octombrie. Construcțiile și transportul sunt printre cele mai afectate domenii din cauza pandemiei.

“O grevă naţională în construcţii este mai probabilă ca niciodată în ultimii 20 de ani”, a declarat Robert Feiger, preşedintele sindicatului IG Bau, pentru cotidianul Sueddeutsche Zeitung, înaintea procedurii de arbitraj. Noul contract cadru se va derula timp de 33 de luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel