Germania. 200 de români, evacuați dintr-un bloc. Plăteau 1.300 euro chirie pe apartamente în ruine: „A fost foarte rău!”

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:
Germania. 200 de ROMÂNI, EVACUAȚI dintr-un bloc. Plăteau 1.300 EURO chirie pe un apartament în RUINE: „A fost foarte rău!”. FOTO: captură br.de
Germania. 200 de ROMÂNI, EVACUAȚI dintr-un bloc. Plăteau 1.300 EURO chirie pe un apartament în RUINE: „A fost foarte rău!”. FOTO: captură br.de

Aproximativ 200 de români au fost evacuați din clădirea „Drachenburg” de la marginea orașului Landshut, landul Bavaria, Germania. Românii plăteau o chirie de până la 1.300 de euro/apartament în blocul aflat în dificultate.

„Drachenburg” este o clădire în stare foarte proastă la periferia centrului orașului Landshut, pe Luitpoldstrasse 32. Este un bloc în care au trăit până acum trei săptămâni 200 de români. La sfârșitul lunii iulie, după ani de dispute între oraș și proprietari, a fost trasă ultima lovitură: interdicția de utilizare.

Toată lumea a trebuit să se mute, inclusiv Georgiana și familia ei, având timp la dispoziție de trei zile.

„A fost foarte rău. Am avut atât de multe lucruri. A fost rău pentru toată lumea. Pentru toată lumea!”, spune Georgiana, fostă rezidentă la „Drachenburg”.

Deocamdată, familia Georgianei și-a găsit adăpost într-o mănăstire. La început au trebuit chiar să meargă la un adăpost de urgență. Orașul a amenajat un astfel de adăpost care era anterior pentru refugiați. Adăpostul de urgență este absolut necesar, spune consilierul orașului Ludwig Schnur, care a fost implicat în eliberarea „Drachenburg” .

 

Proprietarul nu este de încredere?

 

Mai presus de toate, lipsa protecției împotriva incendiilor a fost decisivă, mai multe rapoarte atestând că există un risc pentru viața românilor. Într-un astfel de caz, proprietarii sunt de fapt obligați să ofere apartamente de înlocuire.

Aproape toate contractele de închiriere au fost semnate cu La Mari GmbH din Landshut. Dar, nu le pasă. Din contră, ei fac plăți în numerar pentru a reduce la tăcere chiriașii români. Directorul general al La Mari GmbH nu a dorit să comenteze acuzațiile într-un interviu acordat BR. În plus, față de un apartament de înlocuire, chiriașii ar avea un număr mare de cereri împotriva proprietarului, spune avocatul Oliver Wunsch. Acestea variază de la asumarea costurilor de mutare la plăți compensatorii.

 

1.300 de euro chirie pe lună pentru un apartament în ruină

 

Avocatul Wunsch a sfătuit mai multe familii de români din „Drachenburg”. Până la 1.300 de euro erau plățile pe lună. Astfel, s-a pofitat de situația celor care nu găsesc un apartament în Landshut.

„Contractele de închiriere care, pe de o parte, erau supraevaluate, pe de altă parte conțineau condiții inadmisibile, erau contracte în lanț. La fiecare reînnoire s-a încercat obținerea unei chirii mai mari. Și acest lucru este cu siguranță inadmisibil”, susține avocatul Oliver Wunsch.

Implicarea abatorului Landshut ridică, de asemenea, întrebări, potrivit br.de. Contrar declarațiilor anterioare, operatorii au găzduit angajați în „Drachenburg” până la evacuare. În ceea ce privește „pericolul mortal” confirmat oficial în clădire, un purtător de cuvânt al presei explică: „Pentru unitățile rezidențiale pe care le-am închiriat, nu am fost conștienți de circumstanța declarată în această claritate și nici nu am fost informați”.

 

Găsirea unui alt apartament din „Drachenburg” este considerată imposibilă

 

Cristina a trăit, de asemenea, tensiunile din zona „Drachenburg” de ani de zile - ca vecină și, de asemenea, ca director al școlii elementare și gimnaziale din district. Odată ce un rezident a venit la școala ei, complet speriat, și-a luat copilul și a dispărut în România în aceeași zi . Asta rămâne în memorie: „În primul rând panica femeii. Și apoi că a fost sfârșitul lunii și a spus că trebuie să părăsească Landshut imediat - asta ne-a îngrijorat”.

Condiții din care familia Georgianei nu putea scăpa decât prin evacuare. Pentru că găsirea unui alt apartament din „Drachenburg” este considerată imposibilă - stigmatul este prea mare. Cu sprijinul orașului, familia Georgianei are acum perspectiva unui apartament din octombrie. Capitolul „Drachenburg” le este însă închis.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel