Furie printre miile de șoferi blocați, în continuare, la Dover: „Toţi ne mint! Nu s-a început testarea noastră!”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

La Dover, de partea britanică a Canalului Mânecii, situația rămâne extrem de tensionată. Furia și frustrarea dau în clocot printre miile de șoferi, în majoritate est-europeni, blocați în port de trei zile. Printre ei sunt și sute de români.

Franța a fost de acord să redeschidă granița cu Marea Britanie, daca cei care trec vor avea un test negativ de Covid. Testarea a început abia în urmă cu puțin timp și s-au creat busculade între șoferii sinistrați care voiau să prindă loc printre primii.

Un compatriot a plecat de urgenţă spre ţară, după decesul unei rude. Blocaţi la Dover sunt însa sute de români.

„Mă simt foarte rău. Sunt obosit și dezamăgit, nu am cuvinte. Ce s-a întâmplat cu noi? E inexplicabil, nu am cuvinte. Nu vrem decât să mergem acasă”, a spus Florian Catană, şofer român.

După trei zile petrecute în maşini, fără servicii esenţiale la îndemână, şoferii au răbufnit miercuri, chiar dacă rezolvarea crizei nu depinde de poliţiştii britanici.

 

„Rămânem fără mâncare, nu mai avem bani”

 

În cele din urmă, zecile de şoferi au vrut să forţeze intrarea în port, nu e clar în ce scop.

„Rămânem fără mâncare, nu mai avem bani, nu mai avem nimic, maşinile rămân fără motorină. Magazinele sunt deschise, dar sunt nişte cozi enorme. Toalete nu avem”, a spus George Mihăilescu, şofer din Prahova.

Unii mărturisesc că au început să bată la alte portiere să ceară ceva de mâncare de la tovarăşii de suferinţă.

„Problema este în felul următor: mai avem câteva resurse de mâncare, până mâine cel târziu, iar de mâine o să înceapă disperarea. Este un haos total, cheamă armata dacă te duci la ei, este ceva ieşit din comun”, susține Cristian, şofer.

 

„Nu putem face altceva decât să aşteptăm aici”

 

„Situaţia este pur şi simplu frustrantă! Din păcate, nu putem face altceva decât să aşteptăm aici”, a precizat Valentin Enache, șofer, la Știrile PRO TV.

Autoritățile britanice au anunțat că vor trimite echipe de testare, ajutate de militari. Șoferii ar urma să primească rezultatele testelor rapide prin SMS, iar mesajul negativ le va da dreptul să traverseze Canalul Mânecii.

 

„Toţi ne mint!”

 

„Toţi ne mint. După cum vedeţi, nu s-a început testarea noastră. Nici aici, nici în port. Sunt absolut convins că e vorba de Brexit de fapt. Ce îi împiedică să se uite pe documentele de transport şi să ne spună: “Tu te duci în Polonia, tu în România etc. Dă-i drumu! Nu te opri pe nicăieri. Dacă te opreşti, vei fi amendat”. Astea era soluţia simplă. Nu să ne ţină aici cu zilele”, a explicat Martin, șofer polonez.

„Întrebarea e ce faci cu rezultatele? Dacă cineva e negativ, trebuie să-l laşi cumva să treacă. Dar ce faci cu cei cărora le iese testul pozitiv? Trebuie găsite soluţii şi pentru acest scenariu”, a precizat Dr. Tony Cooke, Cambridge Clinical Laboratories.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel