Franța. Un român a șantajat și jefuit un bătrân, aflat sub tutelă: "Dacă nu-mi dai banii, îți sparg capul"

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
Franța. Un român a șantajat și jefuit un bătrân, aflat sub tutelă Dacă nu-mi dai banii, îți sparg capul
Franța. Un român a șantajat și jefuit un bătrân, aflat sub tutelă Dacă nu-mi dai banii, îți sparg capul

Jean-Paul este un personaj bine cunoscut din Place du Marché-Notre-Dame, din Poitiers. Bărbatul, în vârstă de 60 de ani, aflat sub tutela comunității Emmaus, de treizeci de ani, își petrece zilele pe o bancă, privind trecătorii.

În fiecare miercuri, Jean-Paul primește 40 de euro de la directorul Emaus, bani care folosește toată săptămâna. Acest venit săptămânal nu este un secret pentru nimeni, însă atrage mult interes în lumea interlopă a străzii. Cei care au grijă de Jean-Paul sunt nevoiți să îi țină departe pe cerșetorii insistenți.

La un moment în localitate a apărut Petru N., un cetățean român, în vârstă de 37 de ani. Acesta vine des din România în Poitiers, unde se ocupă cu cerșetoria. Aflând că, în fiecare săptămână, Jean-Paul primește 40 de euro, Petru a decis să acționeze. Pe 19 mai, s-a apropiat de Jean-Paul și i-a povestit despre sărăcia în care locuiesc copii săi. Desigur, că cele povestite erau inventate. Înduioșat, Jean-Paul i-a dat românului toți cei 40 de euro primiți.


Un trecător intervine și anunță poliția


Miercurea următoare, Petru s-a întors. Dar Jean-Paul nu i-a mai dat cei 40 de euro. "Dacă nu-mi dai banii, îți sparg capul", l-a amenințat românul. Speriat, Jean-Paul  s-a supus și i-a dat banii. Scenele s-au repetat și în următoarele zile de miercuri. De două ori, în ciuda amenințărilor, Jean-Paul nu a cedat. Pe 16 iunie, Petru l-a scutură puțin și a primit banii, scrie lanouvellerepublique.fr

Cei 40 de euro sunt cheltuiți rapid, de aceea vinerea următoare, Petru și-a asediat victima, care nu mai avea bani. Atitudinea lui Petru l-a intrigat pe un trecător, care a alertat poliția și l-a luat pe bătrânul de 60 de ani sub protecția sa. Petru N. a fost arestat puțin mai târziu și trimis, luni. în fața instanței penale. În ciuda acuzațiilor aduse de victimă și de martor, românul a negat faptele. "Nu am făcut acele lucruri. Nu cunosc această persoană", s-a apărat Petru.  Această atitudine l-a enervat și pe președintele Baroului, Emmanuel Breillat, care l-a apărat pe Jean-Paul: "Este o persoană deosebit de vulnerabilă. Îi este frică". Într-un final, românul și-a aflat sentința: trei luni de închisoare cu mandat de arestare la audiere. Când a plecat de la Vivonne, Petru N. a fost urcat în primul avion spre București. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel