Franţa nu trece prin al doilea val, ci doar o intensificare a primului val de COVID-19 (Comitetul Ştiinţific)

Andreea Cosma |
Data publicării:
franta_turnul_eiffel
franta_turnul_eiffel

Preşedintele Comitetului Ştiinţific francez împotriva coronavirusului, Jean-Francois Delfraissy, a declarat luni că Franţa nu trece în prezent printr-un al doilea val al epidemiei de COVID-19, ci printr-o recrudescenţă a primului val din cauza relaxării măsurilor de distanţare socială.

''Suntem într-un echilibru fragil, cu o creştere a contaminărilor în luna august. Nu doar în Franţa, vedem că de asemenea cresc în Spania din luna iulie şi în Italia de pe 15 august'', a declarat Delfraissy la postul de radio France Info, citat de agenţia EFE.

Cu toate acestea, medicul francez a estimat că nu este vorba despre un al doilea val. ''Încă suntem în primul (val), dar cu o diminuare a distanţării sociale, probabil pentru că francezii au simţit nevoia vacanţelor, s-au pierdut măsurile de distanţare civică, ceea ce este foarte important şi nu se poate continua aşa'', a avertizat Jean-Francois Delfraissy.

Acest fapt ''a provocat o accelerare (a transmiterii virusului), mai ales în regiunile care nu au fost foarte afectate în prima criză din martie'', a explicat el, apreciind totuşi ca un element pozitiv creşterea testării, care permite punerea focarelor sub control.

Medicul francez a subliniat că pentru stăpânirea epidemiei este nevoie atât de măsuri luate de responsabilii politici, cât şi de respectarea distanţării sociale de către populaţie, dând în acest sens exemplul oraşului spaniol Barcelona. ''Cu măsuri de izolare parţială, (focarul) a fost pus sub control. Nu avem medicamente şi nici vaccinuri, viitorul nostru stă în mâinile noastre prin distanţarea socială'', a remarcat cercetătorul francez.

El a mai spus că nu există dovezi conform cărora virusul SARS-CoV-2 ar fi suferit mutaţii, dar a estimat că în acest fel de pandemii este posibil să existe fluctuaţii ale infectărilor şi ca virulenţa virusului să scadă odată cu trecerea timpului.

Jean-Francois Delfraissy a evidenţiat însă riscurile redeschiderii şcolilor, întrucât ''vor exista contaminări în rândul elevilor şi profesorilor''. ''Dar îl vom controla, vom învăţa să-l controlăm, ştiind că riscul zero nu există'', a semnalat el.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel