Franța: Moartea unui român a scos francezii în stradă

Bogdan Bolojan |
Data actualizării: | Data publicării:

Au fost proteste de stradă în Rennes, acolo unde francezii au ieșit și au manifestat împotriva centrelor de detenție administrativă(CRA) de pe tot teritoriul Franței. Picătura care a umplut paharul a fost moartea unui român de 35 de ani într-un astfel de centru. 

Sâmbătă, aproximativ 150 de persoane au manifestat împotriva centrelor de detenție administrativă (CRA). Protestul a avut loc în Saint-Jacques-de-la-Lande, în apropiere de Rennes, acolo unde se pare că se află un centru cu multiple probleme. 

La apelul grupului de sprijin pentru persoanele fără documente din Rennes, manifestanții s-au adunat, în jurul orei 10:30, în centrul orașului, iar apoi au afișat un banner cu mesajul „Imigranții fără documente reținute = sinucidere".

La fața locului, membrii delegațiilor mai multor asociații, în special din Redon, Brest, Nantes, Caen sau Rouen au solicitat închiderea celor 25 de ARC situate în Franța.

Pentru activiști, măsurile de detenție sunt ineficiente, subliniind faptul că doar 25% dintre cei reținuți sunt expulzați în cele din urmă. De asemenea, manifestanții au dorit să denunțe „condițiile de detenție deosebit de inumane și degradante". Gesturile extreme ale deținuților sunt în creștere. 

Român de 35 de ani, mort în centrul de detenție administrativă

 

Ultimul caz s-a petrecut chiar în Saint-Jacques-de-la-Lande, atunci când un bărbat român de 35 de ani s-a spânzurat pe 18 decembrie. În cele din urmă a murit 9 zile mai târziu în spital. Venise în Franța de mai multe ori și fusese expulzat de două ori.

"Tot în acest centru, potrivit cifrelor oficiale, au existat încă de la începutul lunii ianuarie 13 tentative de auto-mutilare sau sinucidere ", explică Xavier, membru al grupului de sprijin pentru persoanele fără documente din Rennes.

Manifestanții au scandat în fața porților CRA înainte de a se dispersa în jurul orei 12:30.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel