Focar de infecții cu West Nile în Italia. Se crede că ar proveni și din sângele donat 

Bogdan Bolojan |
Data publicării:

Autoritățile sanitare din Italia sunt în alertă maximă după ce mai multe cazuri suspecte de infectare cu virusul West Nile au apărut în regiunea Lazio, în special în orașul Anzio. Deși confirmarea finală prin teste de laborator este încă în așteptare, autoritățile regionale au decis deja impunerea de măsuri de prevenție și de verificare a tuturor pungilor de sânge donate în întreg teritoriul regiunii.

Unul dintre cele mai grave cazuri este cel al unui tânăr sportiv de 31 de ani din provincia Latina, care a fost internat la Institutul Spallanzani din Roma. Deși se bucura de o stare de sănătate bună până de curând, pacientul a dezvoltat febră și a început să vomite. Starea sa s-a agravat rapid, fiind diagnosticat cu meningo-encefalită, una dintre cele mai severe forme de manifestare a infecției cu virusul West Nile. El este, până în acest moment, cel mai tânăr pacient grav afectat din focarul aflat în extindere între sudul regiunii Lazio și nordul regiunii Campania.

Virusul West Nile, un arbovirus transmis de țânțarii din specia Culex (care îl preiau, la rândul lor, de la păsări infectate), provoacă de regulă simptome grave la persoanele vârstnice sau cu afecțiuni cronice. Totuși, profesorul Gianni Rezza, fost director al Direcției de Prevenție din Ministerul Sănătății și actual profesor de igienă la Universitatea Vita-Salute San Raffaele din Milano, avertizează că și persoane tinere, aparent sănătoase, pot fi vulnerabile. „La fel cum am văzut în cazul COVID-19, bolile infecțioase pot avea efecte severe și asupra celor tineri, fără afecțiuni anterioare cunoscute”, a explicat specialistul.

El a subliniat că, spre deosebire de un virus respirator, împotriva West Nile nu ne putem proteja cu măști sau distanțare fizică, ci trebuie să evităm înțepăturile de țânțari – chiar dacă nu orice înțepătură înseamnă automat infectare. Sunt recomandate măsuri precum dezinsecția intensivă (în special cu larvicide), folosirea plasei de țânțari, a repelentelor și insecticidelor, mai ales în zonele afectate.

Situație îngrijorătoare în provincia Latina: numărul cazurilor s-a dublat în 24 de ore

Potrivit datelor prezentate de Institutul Spallanzani și transmise autorităților din Lazio, în doar 24 de ore numărul cazurilor confirmate s-a dublat. Au fost înregistrate 12 cazuri noi, ceea ce ridică totalul la 21 de infectări confirmate cu virusul West Nile în provincia Latina. Printre acestea se numără și o femeie care a decedat săptămâna trecută în spitalul din Fondi.

Dintre cei 20 de pacienți încă în viață, 10 sunt internați în secții de spitalizare clasică pentru alte afecțiuni, doi au fost externați, șase se tratează la domiciliu, iar doi sunt în stare critică, internați la terapie intensivă. Zonele considerate posibile puncte de expunere sunt localitățile Aprilia, Cisterna di Latina, Fondi, Latina, Pontinia, Priverno, Sezze și Sabaudia. De asemenea, un animal infectat a fost descoperit la Terracina.

La nivel național, virusul West Nile rămâne o amenințare constantă

La nivelul întregii țări, Institutul Superior de Sănătate (ISS) a înregistrat 32 de cazuri de infectare cu virusul West Nile de la începutul anului, dintre care 23 au avut forme neuro-invazive (inclusiv 15 în Lazio, 3 în Campania, 2 în Piemonte, 2 în Veneto și 1 în Emilia-Romagna). Alte șase cazuri au fost febrile (dintre care 4 în Lazio), iar unul a fost asimptomatic, fiind identificat în urma unui control de rutină la un donator de sânge. Două decese au fost raportate până acum – unul în Piemonte și unul în Lazio.

Doctorița Anna Teresa Palamara, coordonatoarea Departamentului de Boli Infecțioase din cadrul ISS, a explicat că virusul West Nile este endemic în Italia de ani buni, iar sistemul de supraveghere epidemiologică este funcțional și eficient. Măsurile de protecție privind transplanturile și transfuziile sunt deja în vigoare. De asemenea, ea a subliniat că aproximativ 80% dintre persoanele infectate nu prezintă simptome, iar formele severe apar cu precădere la persoanele vulnerabile. „Boala nu se transmite de la om la om”, a reamintit ea.

O anomalie geografică: de ce este îngrijorător focarul din sudul Italiei

Deși numărul total al cazurilor din 2025 este comparabil cu cel din anii anteriori, specialiștii atrag atenția că actualul focar este atipic din punct de vedere geografic. Profesorul Gianni Rezza a reamintit că virusul a fost identificat pentru prima oară în Italia în 2008, dar de obicei cazurile erau concentrate în nord – în regiunile Veneto, Lombardia și Emilia-Romagna. Este pentru prima oară când se înregistrează o răspândire atât de intensă în sud, în special în provincia Latina și în stațiunea Baia Domizia.

Cât despre durata acestui focar, Rezza avertizează că este dificil de făcut predicții. „De regulă, cazurile de West Nile cresc în lunile august și septembrie, așa că este posibil ca numărul infecțiilor să continue să crească în următoarele săptămâni”, a spus el. Totodată, doctorița Palamara îndeamnă populația să consulte medicul de familie în caz de febră de peste 38 de grade Celsius, mai ales în regiunile afectate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

pixel