Finlanda. Contracte de muncă false pentru românce, în curierat sau menaj: Munca se „transforma“ odată ajunse la Helsinki

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Cu contracte de angajare false, prostituatele românce au reușit să ajungă în Finlanda, în ciuda pandemiei de coronavirus în curs și restricțiilor tot mai stricte de la frontiere. O rețea în care sunt implicați clienți din Finlanda, dar și capi ai rețelelor din România.

Un bărbat a semnat contracte false pentru locuri de muncă în calitate de curieri ai Wolt - un serviciu de livrare a mâncărilor similar Glovosau Food Panda, astfel încât prostituatele românce să intre în Finlanda chiar și date fiind condițiile excepționale de călătorie din această primăvară. Este periculos să joci astfel în timpul unei pandemii, spune șeful statului major, Kenneth Eriksson, la Poliția din Helsinki.

Unii clienți au inventat o afacere prin care scot și bani și reușesc să aducă prostituatele românce în Finlanda și să „lucreze“. La graniță, este arătat un certificat de muncă, care arată legal și astfel pot intra în țară, spune detectivul șef Kenneth Eriksson. Poate fi vorba de locuri de muncă în domeniul curățeniei sau la o companie mare, dar în realitate ele lucrează ca prostituate.

Polițiștii de frontieră au devenit suspicioși atunci când mai multe persoane au încercat să intre în țară cu un acord Wolt și au făcut mai multe investigații. Potrivit polițiștilor de frontieră, nu există specificații cu privire la exact ce tip de document este necesar la frontieră pentru a certifica că persoana vine în Finlanda pentru a lucra. Dacă provin dintr-o țară din spațiul Schengen, locul de muncă poate fi orice pentru a i se permite accesul. România nu aparține Schengen, dar factorul decisiv este din ce țară au venit în Finlanda. De exemplu, românii pot veni din Germania și se consideră o excursie în spațiul Schengen.

Cum funcționa rețeaua sexului între România și Helsinki

 

O prostituată cunoaște un client și prin intermediul acelei persoane mai multe femei obțin contracte de muncă false. Acestea sunt trimise prin e-mail sau prin Whatsapp înainte de trecerea frontierei. Cei care creează aceste certificate pentru prostituate sunt judecați și găsiți vinovați de procurare, deoarece procurarea înseamnă promovarea prostituției, spune Eriksson. „Este periculos să joci așa în timpul unei pandemii. Societatea a făcut reguli și apoi cineva alege să nu le respecte“, afirmă șeful statului major.

Potrivit lui Eriksson, poliția a găsit zeci de femei cu documente false, care sunt în curs de cercetare în acest sens. Un român a creat mai multe contracte de muncă false pentru compania de livrare a alimentelor Wolt din Helsinki, deși femeile veneau să lucreze ca prostituate. Bărbatul a fost condamnat la tribunalul districtual la șase luni de închisoare necondiționată.

În mai 2020, o femeie a intrat în țară cu ajutorul unui contract de muncă fals și a întreținut relații sexuale pe bani în cel puțin un apartament din Jyväskylä au dovedit anchetatorii. Alte două femei aveau acorduri similare și erau înregistrate ca lucrătoare sexuale în Germania. De asemenea, au încercat să intre în țară în luna mai în circumstanțe excepționale.

Finlandezii creează acte false pentru ca prostituatele românce să intre legal în țară

 

Curtea scrie în hotărâre că acordurile au o valoare probatorie semnificativă și că au existat circumstanțe excepționale în Finlanda. Prin urmare, nu a fost permisă intrarea în țară fără un motiv special. Bărbatul a fost condamnat pentru fals și fals în acte oficile, un total de 13 astfel de contracte false. Două dintre ele au fost scrise pentru el însuși. De asemenea, a fost condamnat, printre altele, pentru procurare (n.r. de sex) conform hotărârii pronunțate de Judecătoria Satakunta.

Potrivit lui Eriksson, numărul prostituatelor străine din Finlanda a scăzut ușor doar în timpul pandemiei. O mare parte din prostituatele străine provin din România și cei care încearcă să intre în țară din motive false sunt adesea de acolo.

În cazul acordurilor Wolt falsificate, a fost și persoana care a creat certificatele false din România. Dar, potrivit lui Eriksson, există și finlandezi, sau oameni care trăiesc în Finlanda, care creează documente false, astfel încât prostituatele să poată intra în țară, potrivit svenska.yle.fi.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel