Nemții jubilează: "Cultura e SALVATĂ! Ne bucurăm să-i avem pe românii prietenoși înapoi la fermă"

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Fermierii nemți care cultivă sparanghel sunt foarte bucuroși să-i vadă pe români înapoi la muncă pe câmpurile lor, relatează presa germană. 

Deși vremea nu a fost favorabilă până acum, recoltarea sparanghelului a început pe câmpurile de lângă Pulsitz (landul Saxonia).

Robin Seifert și cinci muncitori români se plimbă pe câmpul de sparanghel. Dau la o parte pânzele și verifică dacă mai este ceva de recoltat din legume. "Nu am recoltat foarte mult. Nopțile au fost încă prea reci", spune fermierul Robin Seifert, citat de publicația saechsische.de.

Alături de el, românul Adrian Oprișa face o impresie bună. Românul este unul dintre cei cinci lucrători aduși la fermă. În urmă cu câteva săptămâni, nu era clar dacă lucrătorii sezonieri vor putea intra în Germania, din cauza crizei provocate de coronavirus. Dar acum Adrian, care lucrează ca șofer de taxi în orașul său natal Petrila, este fericit că a ajuns în Germania.

"Vin aici de trei ani"

 

Tânărul de 33 de ani nu e străin de ferma de sparanghel a familiei Schertenleib. "Vin aici de trei ani", spune el. Călătoria a fost dificilă. "A trebuit să așteptăm nouă ore pe aeroportul din România, deoarece controalele s-au prelungit", spune Adrian Oprișa.

La rândul său, managerul Mathias Schertenleib, care i-a ridicat pe români pe aeroportul din Düsseldorf, spune că "reuniunea a fost grozavă de ambele părți".

"Sunt toți oameni prietenoși, de ajutor și cooperăm bine. Ne bucurăm că s-au întors angajații noștri familiari", a spus Schertenleib. "Acum suntem puțin mai încrezători că putem face față bine sezonului. Cultura a fost salvată", mai spune fermierul.

Recolta de sparanghel va fi sub cea de anul trecut

 

Muncitorii români au mers pentru prima dată sâmbătă pe câmp și au recoltat în jur de 15 kilograme, potrivit lui Schertenleib. Duminică a fost ceva mai mult. "Acum putem deschide cu adevărat sezonul".

Sezonul nu va fi nici prea bun, dar nici unul foarte rău. Agricultorul se așteaptă ca oferta și cererea să se echilibreze reciproc. Volumul recoltei va fi probabil cu aproximativ 20 la sută sub cel al anului precedent. "Am început devreme, deci sezonul se va încheia probabil mai devreme."

După ce prețurile au rămas stabile în ultimii ani, au fost majorate puțin anul acesta, explică Mathias Schertenleib. Sparanghelul de clasa I costă 12 EURO pe kilogram la fermă, iar sparanghelul de clasa a II-a este cotat la 9 euro.

(w670)

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel