Familia comandantului de navă român, reținut în Cipru, apel disperat: „Este un profesionist, cu o carieră fără pată“

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:
MAE, reacţie în cazul comandantului reținut în Cipru: "O pedeapsă privativă de libertate"
MAE, reacţie în cazul comandantului reținut în Cipru: "O pedeapsă privativă de libertate"

Un comandant de navă, cetăţean român, a fost reţinut, ieri, de autorităţi pe o navă aflată în portul Vassilikos, Cipru,  în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote. Familia marinarului face apel către autoritățile române, susținând că acesta și-a făcut strict meseria fiind implicat pe nedrept într-un scandal politico-administrativ.

Ambasada României la Nicosia a fost notificată, marţi, cu privire la reținerea comandantului român. Din datele preliminare obţinute de reprezentanţa diplomatică, cetăţeanul român a fost reţinut în baza unei înregistrări/notificări existente pe numele său în evidenţele autorităţilor cipriote.

Notificarea a fost făcută de un membru al echipajului, la nivelul ambasadei fiind recepţionate ulterior solicitări de asistenţă consulară atât din partea familiei cetăţeanului român, cât şi din partea companiei angajatoare, arată MAE.

Familia comandantului de navă român, reținut în Cipru, apel disperat

 

Familia comandantului cere intervenția statului român în cazul reținerii sale, făcând un apel pentru ca drepturile și libertățile omului să fie respectate conform legislației europene.

„Noi cei din familia comandantului arestat suntem surprinși, extrem de neliniștiți pentru cele întâmplate.

Respectăm autoritățile și legile din Cipru, nu suntem în măsură să comentăm aplicarea lor, însă facem un apel pentru ca drepturile și libertățile omului să fie respectate conform legislației europene.

Îndurerați, solicităm ajutorul statului român pentru eliberarea comandantului, cel care ne este soț, tată, frate.

Cerem statului român să intervină, prin pârghiile pe care le are, pentru demararea discuțiilor cu autoritățile de acolo, clarificarea situației și eliberarea membrului familiei noastre“, arat familia comandantului într-un comunicat de presă.

Vezi și: Comandant român de navă, reținut în Cipru. Sindicatul Liber al Navigatorilor cere premierului să intervină

„Este un profesionist, cu o carieră fără pată“

 

Apropiații să susțin că acesta  „este un profesionist, cu o carieră fără pată“.

 Cariera lui însumează la momentul de față 35 de ani de muncă activă pe mare,  ce în materie de distanță înseamnă de 8-9 ori ocolul pământului.

Este un om pasionat, dedicat familiei și muncii sale. Pasiunea pentru mare o are din copilărie, de când a plecat din satul natal din județul Vâlcea pentru studii în domeniu la Liceul Navrom și Academia Navală “Mircea cel Bătrân” din Constanța.

Sub managementul său pe navă lucrează constant peste 20 de oameni, echipaje pe care le-a coordonat în toți acești ani fără incidente sau încălcări ale legii. Este un om integru, blând și atent la nevoile celor din jurul său.

Din informațiile care ne-au fost comunicate, înțelegem că arestarea și condamnarea au legătură cu faptul că nava Red Garnet, la comanda căreia se află acum, a operat anul trecut în portul cipriot din zona de Nord (partea turcă).

Acum, la momentul ridicării lui, efectuase un transport de marfă în partea de sud a insulei. Cele două zone se află în litigiu politico-administrativ, dar agentul din Portul Vassiliko îi dăduse garanții că nu mai există probleme similare în Cipru“, mai spune familia marinarului.

Vezi și: MAE: Român, reţinut în Cipru. Familia şi compania angajatoare au solicitat asistenţă consulară

Apropiații comandantului român face un apel către autoritățile competente din România să intervină în acest caz, afirmând că acesta este „complet nevinovat“.

„Vrem să subliniem că tot ce a făcut membrul familiei noastre a fost să respecte un ordin primit de la angajatorul său – a transportat nava cu marfă dintr-un port în altul, conform celor solicitate.

Comandantul sau oricare membru al echipajului trebuie să se conformeze ordinelor companiei, să respecte destinația primită și portul de operare.

Facem un apel către autoritățile competente din România să intervină în acest caz, să efectueze demersurile necesare pentru clarificarea celor întâmplate, respectarea drepturilor comandantului român și eliberarea lui, fiind complet nevinovat“, se arată în scrisoarea familiei sale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel