Europa se clatină sub povara prețurilor. Proteste de amploare și greve în mai multe țări

Gabriel Nuță-Stoica |
Data publicării:
Țările din Europa se confruntă cu tot mai multe proteste, pe fondul creșterii prețurilor
Țările din Europa se confruntă cu tot mai multe proteste, pe fondul creșterii prețurilor

Tot mai multe țări din Europa se confruntă cu greve și proteste din cauza exploziei prețurilor la energie și alimente. Oamenii ies în stradă în țări cu economii puternice și stabile precum Spania, UK, Franța sau Germania.

Europa se confruntă cu greve și proteste din cauza prețurilor ridicate la energie și a creșterii costului vieții. Potrivit agenției de presă Reuters, în zilele următoare vor avea loc mai multe acțiuni de proteste, greve și demonstrații. Guvernele și companiile încearcă să răspundă la nemulțumirile oamenilor, anunțând creșteri salariale sau diverse stimulente. Iată sinteza Reuters pe fiecare țară în parte. 

Spania fierbe din cauza prețurilor crescute la energie și alimente

 

- Mii de spanioli au umplut pe 3 noiembrie piața Plaza Mayor din Madrid, locul de referință al orașului, pentru a cere salarii mai mari, în primul protest în masă din țară de la începutul crizei costului vieții.

- Lucrătorii de la Azul Handling, compania de handling la sol care deservește Ryanair în 22 de aeroporturi spaniole, au anulat planul de a organiza mai multe greve de 24 de ore între 28 octombrie și 8 ianuarie pentru a cere condiții de muncă mai bune, a declarat sindicatul USO la 28 octombrie.

Proteste în Marea Britanie

 

- Asistenții medicali din Marea Britanie vor intra în grevă, a anunțat Colegiul Regal al Asistenților Medicali (RCN) la 5 noiembrie, adăugând că membrii săi s-au confruntat cu un deceniu de reduceri salariale în termeni reali și că scrutinul din ultimele patru săptămâni a fost cel mai mare din istoria sa de 106 ani.

- Trei zile de grevă a zeci de mii de lucrători feroviari britanici, planificate pentru această săptămână, au fost suspendate în timp ce au loc "negocieri intense" în cadrul unei dispute de lungă durată privind salariile și condițiile de muncă, a declarat sindicatul RMT la 4 noiembrie. Sindicatul mai mic TSSA a declarat că a anulat, de asemenea, grevele planificate pentru zilele de 5, 7, 8 și 9 noiembrie pentru a purta discuții cu șefii de la Network Rail și alți operatori de servicii. O grevă separată a personalului de la metroul din Londra este planificată pentru 10 noiembrie.

- Sute de lucrători de la aeroportul londonez Heathrow vor ieși în stradă în perioada premergătoare Cupei Mondiale de fotbal din această lună, pentru a cere salarii mai bune, a anunțat sindicatul britanic Unite pe 4 noiembrie. Cei 700 de muncitori - implicați în handling la sol, transport în zona de operațiuni aeriene și cargo și angajați de dnata, filiala de servicii aeroportuare a grupului Emirates, și de Menzies - vor face grevă timp de trei zile începând cu 18 noiembrie, a precizat sindicatul.

- Lloyds, cea mai mare bancă națională din Marea Britanie, a oferit personalului o creștere salarială de minimum 2.000 de lire sterline (2.242 de dolari), a declarat pentru Reuters o sursă care are cunoștință despre discuții, la 3 noiembrie, în contextul în care creditorii și angajații din întregul sector încep negocierile salariale anuale care ar putea duce la o creștere a cheltuielilor salariale.

- Un sindicat britanic al muncitorilor a declarat pe 2 noiembrie că a obținut de la operatorul de autobuze Stagecoach Group o creștere salarială de 10% pentru peste 900 de angajați din estul Londrei, pe fondul creșterii costului vieții.

- Royal Mail din Marea Britanie a anunțat la 1 noiembrie că membrii celui mai mare sindicat al său, Communication Workers Union (CWU), vor face două greve de 48 de ore la sfârșitul lunii noiembrie și începutul lunii decembrie, în perioada premergătoare Crăciunului.

- Un sindicat al muncitorilor britanici a declarat la 1 noiembrie că a obținut un acord salarial de 12,5% pentru 1.000 de șoferi care livrează bere de la compania de logistică GXO, anulând grevele care erau planificate în perioada premergătoare finalei Cupei Mondiale de fotbal.

Acțiuni de protest în Franța

 

Greva continuă la rafinăria de petrol Feyzin a TotalEnergies din nordul Franței, a declarat un oficial al sindicatului energetic CGT pentru Reuters pe 4 noiembrie. Totuși, aprovizionarea la benzinăriile franceze a revenit la normal, a declarat ministrul Energiei, Agnes Pannier-Runacher, mai puțin de 10% dintre acestea având încă probleme.

- Aproximativ 45% din capacitatea de rafinare a petrolului din Franța a rămas deconectată pe 2 noiembrie, în urma grevei de luna trecută, dar aprovizionarea urma să se îmbunătățească, o rafinărie importantă fiind repusă în funcțiune și o alta urmând să revină la capacitate maximă până la sfârșitul săptămânii.

- Compania EDF din Franța a declarat la 27 octombrie că a semnat în mod oficial un acord salarial pentru lucrătorii săi din țară cu toate sindicatele prezente în cadrul companiei.

Vezi și: Măsuri sociale noi în Franța: Cecuri de 200 de euro pentru încălzire, alocații cu 50% mai mari, pensii crescute

Proteste și în Germania

 

- Sindicatele din cea mai mare economie a Europei cer salarii mai mari, având în vedere creșterea inflației.

- Sindicatul german IG Metal Kueste a declarat că a chemat câteva mii de muncitori la grevă marți la 15 locații, inclusiv la Airbus din Hamburg.

- Lufthansa și sindicatul UFO au ajuns la un acord pentru a crește salariile a 19.000 de membri ai echipajului de cabină, a anunțat marți compania aeriană de pavilion germană.

- Constructorul auto german Audi este în favoarea oferirii de plăți unice scutite de taxe angajaților în locul unor creșteri salariale permanente, a declarat directorul său de resurse umane.

Creșteri de salarii în Austria

 

- Muncitorii austrieci din industria metalurgică au obținut la 4 noiembrie o creștere salarială anuală de peste 7% în medie, peste rata inflației de 6,3% pentru perioada de negociere. Negocierile sunt considerate un indicator pentru alte sectoare din Austria, care are o tradiție solidă de negociere colectivă și de creșteri salariale anuale negociate care, în general, evită amenințarea grevelor.

 

-----------------------------------------------------

Dacă doriți să fiți notificați direct pe WhatsApp atunci când apare o știre importantă, puteți intra pe unul din grupurile de dedicate cititorilor fideli StiriDiaspora accesând următoarele linkuri:

-> https://chat.whatsapp.com/JJePx9Ood2XAgm8wytbimH 

-> https://chat.whatsapp.com/J6n4XX2nQLL0yuoailBGk6 

-> https://chat.whatsapp.com/Jb6xHKTjTdhIGOmUrCk0qy 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel