Spania. Mii de oameni au ieșit în stradă ca să ceară mărirea salariilor

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Spania. Mii de oameni au ieșit în stradă ca să ceară mărirea salariilor
Spania. Mii de oameni au ieșit în stradă ca să ceară mărirea salariilor

Mii de spanioli s-au adunat joi în celebra Plaza Mayor din Madrid pentru a cere salarii mai mari, în primul protest masiv organizat de la începutul crizei costului vieţii, relatează Reuters.

„Nu există demnitate fără creşterea salariilor”, au scandat protestatarii. Unii dintre aceştia arborau pancarte cu mesajul: „Majorarea salariilor sau conflict social!”.

Inflaţia din Spania a scăzut la 7,3% anual în octombrie, de la peste 10% în cursul verii, dar rămâne mult peste nivelul normal. Preţurile din zona euro au crescut într-un ritm record de 10,7% luna trecută.

Accelerarea inflaţiei, combinată cu o încetinire economică, constituie în principal rezultatul invaziei Rusiei în Ucraina şi al perturbării ulterioare a livrărilor de gaz în Europa, scrie Reuters.

„Când preţurile de consum sar cu 10% şi salariile cresc cu 1%, înseamnă că lucrătorii îşi pierd rapid puterea de cumpărare. Devenim pe zi ce trece mai săraci şi cel mai grav este că o minoritate se îmbogăţeşte pe spinarea noastră”, s-a revoltat Tomas Perez, în vârstă de 52 de ani, asistent medical şi membru al sindicatului UGT.

 

„Ştim că salariile nu vor putea creşte probabil exact în acelaşi ritm cu inflaţia”



Unai Sordo, secretar general al celui mai mare sindicat spaniol CCOO, a subliniat pentru postul SER că revendicările adresate angajatorilor sunt rezonabile, sindicatele solicitând o majorare de 4-4,5% în acest an şi de 2,5-3% anul viitor.

„Ştim că salariile nu vor putea creşte probabil exact în acelaşi ritm cu inflaţia”, a adăugat el.

La rândul său, Antonio Garamendi, preşedintele principalei asociaţii a oamenilor de afaceri din Spania, CEOE, a exclus majorări salariale proporţionale cu inflaţia, semnalând totuşi deschidere faţă de discutarea unor creşteri mai modeste.

„Nu spunem că salariile nu pot creşte. Ce nu putem accepta însă este ca salariile să meargă în sus în pas cu inflaţia pur şi simplu. Putem discuta despre productivitate şi profituri”, a declarat Garamendi pentru postul de radio RNE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel