Escrocherie cu miere chinezească vândută în Spania ca produs românesc. Cum a fost demascată înșelătoria

Loredana Iriciuc |
Data publicării:
Escrocherie cu miere chinezească vândută în Spania ca produs românesc. Cum a fost demascată înșelătoria
Escrocherie cu miere chinezească vândută în Spania ca produs românesc. Cum a fost demascată înșelătoria

O anchetă organizată de Asociația Agricultorilor și Fermierilor Spanioli (COAG) și Organizația de Protecție a Consumatorilor (OCU) a demascat o metodă de falsificare a mierii, aducând România în centrul atenției.

România este unul dintre cei mai importanţi producători de miere din Uniunea Europeană, iar 2018, când ne-am situat pe primul loc în topul comunitar cu o producţie de peste 30 de mii de tone, a rămas ca un an de referință pentru apicultura românească. Dar România nu este doar un mare producător, ci și unul dintre cei mai importanți exportatori de produse apicole în interiorul UE. Aproape 60% din producția națională se vinde peste hotare, pe piețe precum Germania şi ţările nordice, zone unde se înregistrează şi cel mai mare consum de miere de albine. 

Spania, de asemenea, este o importantă piață pentru produse apicole românești, dar zilele acestea o anchetă organizată de Asociația Agricultorilor și Fermierilor Spanioli (COAG) și Organizația de Protecție a Consumatorilor (OCU) a demascat o metodă de falsificare a mierii de albine aducând România în centrul atenției, scrie rfi.ro.

Spania, deși este unul dintre cei mai importanți producători de miere și deține cel mai mare număr de stupi la nivelul Uniunii Europene, este și un mare importator de produse apicole. De altfel, calitatea mierii provenite din import a fost în această toamnă, obiectul unei anchete realizate de apicultorii spanioli împreună cu Organizația Națională de Protecție a Consumatorilor.

 

Falsificarea mierii care se comercializează pe piața locală

 

Rezultatele acestei anchete, prezentate zilele trecute, denunță falsificarea mierii care se comercializează pe piața locală și în mod special cea provenită din România. Această investigație avertizează că în magazinele spaniole se comercializează miere chinezească vândută ca și cum ar fi miere românească sau chiar spaniolă. 

În cursul anului 2020, Spania a importat aproape 7000 de tone de miere din Portugalia, această țară fiind principalul furnizor pentru piața spaniolă. China a fost pe locul al doilea cu aproape 5000 de tone, iar România a  ocupat doar un al treilea loc cu mai puțin de 1300 de tone. Dar, în mod curios, o analiză a principalelor lanțuri de supermarketuri a relevat că, după primele 8 luni ale acestui an, mierea de proveniență chinezească și portugheză a dispărut aproape complet din galantare. 

Dar rezultatele acestei acestei anchete au devenit și mai curioase când s-a constat că, dintr-o dată,  România a devenit principalul furnizor de miere adjudecându-și o cotă de peste peste 18% din piața spaniolă. Altfel spus, doar în primele opt luni ale acestui an, România a vândut în Spania peste 4000 de tone de miere de albine, de trei ori mai mult decât de-a lungul anului 2020.

 

Concluziile anchetei denunță legislația comunitară ca fiind confuză

 

De fapt, cum se explică acest curios fenomen comercial și unde ajung miile de tone de miere chinezească care continuă să intre în Spania? Ei bine, concluziile raportului arată că mierea chinezească ajunge în cele din urmă pe rafturile magazinelor spaniole, dar nu este vândută cu etichetă chinezească, ci, de cele mai multe ori, ca și cum ar fi un produs românesc, care este considerat ca fiind mai scump și de mai bună calitate. 

Dar, în cele din urmă, cum este permis acest fenomen, considerat în raport ca fiind o adevărată înșelătorie? 

Raportul analizează și demască lacunele legislației comunitare care permit ca mierea provenită din afara UE să fie vândută ca un produs european, atunci când este amestecată în proporții mai mici de 50% cu mierea provenită dintr-o țară europeană. 

Concluziile anchetei denunță tocmai legislația comunitară ca fiind confuză și că lasă loc unor practici care se desfășoară la limita legalității, permițând în cele din urmă falsificarea produselor apicole.

În conținutul acestui raport, apicultorii spanioli reclamă, atât din partea Uniunii Europene, cât și a Executivului de la Madrid, modificarea reglementărilor privind etichetarea, pentru a se putea pune capăt acestor practici și pentru a se indica cu exactitate originea și calitatea produselor apicole atunci când ajung în mâna cunsumatorilor.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel