Erich Mocanu, reprezentant al ROMÂNILOR din Diaspora, SCRISOARE pentru Klaus Iohannis

Loredana Iriciuc |
Data actualizării: | Data publicării:

Erich Mocanu, președinte Liga+ - partidul românilor din Germania și fondatorul asociației AEBS, care luptă pentru drepturile românilor din Austria și Germania a transmis o scrisoare deschisă președintelui Klaus Iohannis prin care îl critică pentru „lipsa de respect pentru Constituția României” și pentru „regulile democrației”.

„Domnule Președinte, este notorie lipsa dumneavoastră de respect pentru Constituția României si pentru regulile democrației.

Trebuie, însă, să aveți in vedere că, dacă pană acum, abuzurile dumneavoastră grosolane au afectat instituții ale statului, parlament, guvern, justiție pentru beneficiul unei cauze personale, ceea ce numiți dumneavoastră "războiul cu PSD" cu scopul declarat de a distruge cel mai mare partid al tarii, toate acestea nu mai privesc câțiva funcționari superiori sau lideri de partid, ați declarat război milioanelor de cetățeni ai acestei tari care au o opțiune si o credință politica.

Vrem sa va tragem atenția, ca războiul s-a terminat in anul 1945 odată cu distrugerea Drittes Reich si Nazismului. Știm cu toți ca dumneavoastră domnule Președinte, sunteți unul din Fondatorii Organizației Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), si tocmai de aceea aceste declarații de război sunt foarte periculoase atât pentru democrație cat si pentru Statul de Drept”, scrie Mocanu în scrisoare.

 

Erich Mocanu: „Acest război va așează indubitabil sub incidenta Codului penal”

 

De asemenea,  președintele Liga+ îi atrage atenția șefului statului asupra faptului că imunitatea prezidențială „nu vă dă dreptul de a încălca Constituția.

„Si, atenție, domnule președinte că, daca acel "de îndată" pe care vi-l cere Curtea Constituțională a României si pe care îl tratați cu nesimțire, războiul cu milioane de romani, încălcând grav drepturile constituționale ale acestora, potrivit articolelor legii fundamentale menționate mai jos, acest război va așează indubitabil sub incidenta Codului penal, prin infracțiuni, fără termene de prescripție.

Imunitatea prezidențială (la care ați promis public ca veți renunța) nu va da dreptul de a încalcă Constituția României.

Conform §8 din Constituția României,

(1) Pluralismul în societatea românească este o condiție și o garanție a democrației constituționale.

(2) Partidele politice se constituie și își desfășoară activitatea în condițiile legii. Ele contribuie la definirea și la exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației.

Conform § 40 din Constituția României

(1) Cetățenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate și în alte forme de asociere.

(2) Partidele sau organizațiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranității, a integrității sau a independenței României sunt neconstituționale.

(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curții Constituționale, avocații poporului, magistrații, membrii activi ai armatei, polițiștii și alte categorii de funcționari publici stabilite prin lege organică.

(4) Asociațiile cu caracter secret sunt interzise.

Conform §53 din Constituția României

(1) Exercițiul unor drepturi sau al unor libertăți poate fi restrâns numai prin lege și numai dacă se impune, după caz, pentru: apărarea securității naționale, a ordinii, a sănătății ori a moralei publice, a drepturilor și a libertăților cetățenilor; desfășurarea instrucției penale; prevenirea consecințelor unei calamități naturale, ale unui dezastru ori ale unui sinistru deosebit de grav.

(2) Restrângerea poate fi dispusă numai dacă este necesară într-o societate democratică. Măsura trebuie să fie proporțională cu situația care a determinat-o, să fie aplicată în mod nediscriminatoriu și fără a aduce atingere existenței dreptului sau a libertății.

Constituția României

§1. – Statul Roman

§16. – Egalitate in drepturi

Carta drepturilor fundamentale a UE

§20. – Egalitate in fata legii

Declarația Universala a Drepturilor Omului

§2. – Egalitate indiferent de Statutul persoanei

§7. – Egalitate in fata Legii”, se mai arată în scrisoare.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Iti place noua modalitate de votare pe stiridiaspora.ro?
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel