Epidemiolog: Dacă 90% din oameni ar purta mască, transmiterea coronavirusului ar fi blocată

Nicoleta Baciu |
Data publicării:
emilian_popovici
emilian_popovici

România este în carantină parțială, începând de luni, după ce numărul infectărilor zilnice a depășit pragul de 10.000. Epidemiologul Emilian Popovici atrage atenția că rezultatele se vor vedea abia peste două săptămâni și ne îndeamnă să purtăm masca.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, a declarat la RFI că dacă 90% din oameni ar purta masca de protecție, transmiterea coronavirusului ar fi blocată, iar numărul infectărilor ar scădea.

"Mă întorc la respectarea măsurilor de către populație, pentru că au fost voci care au afirmat că marea majoritate a populației poartă mască și lucrurile ar fi aproape în regulă în privința asta. Eu spun că nu este așa. Dacă 90% din oameni ar purta mască, am bloca transmiterea. Da? Deci dacă 90, nu100%, dacă 90% dintre oameni ar purta mască în toate situațiile care impun acest lucru, am reduce transmiterea cu 90%, virusul ar fi blocat. Știm foarte bine că dacă două persoane stau față în față și respectă distanțarea și poartă mască, riscul de transmitere se reduce la 1,5%. Și atunci dacă lucrurile s-ar întâmpla așa, ar trebui să apară și consecința pozitivă, adică ar trebui să nu ne confruntăm cu aceste cifre”, a declarat Emilian Popovici.

Epidemiologul a mai precizat că, până la apariţia unui vaccin şi imunizarea unui segment important din populaţie, relaxarea restricţiilor va însemna o creştere a numărului de cazuri, iar înăsprirea va duce la scădere. Începând de luni, 9 noiembrie, au intrat în vigoare noi restricții la nivel național.  Astfel, între orele 23 și 5 dimineața puteţi să vă părăsiţi locuințele doar în interes profesional, pentru urgențele medicale, sau pentru îngrijirea copiilor și a bătrânilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel