El Pais: Laura Kövesi - „O să avem de-a face cu cazuri complexe, legate de anchetarea oamenilor puternici și bogați”

Nicoleta Nicolau |
Data publicării:

Procurorul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, vorbește într-un interviu acordat publicației spaniole El Pais despre instituția nou-înființată și provocările sale. "Parchetul European este un mijloc de apărare a statului de drept în UE”, le-a explicat fosta șefă a DNA jurnaliștilor spanioli.

 

Într-un interviu prin videoconferință cu EL PAÍS, noul procuror general al UE spune dorește să creeze o „instituție independentă”. „Trebuie să arătăm că legea este aceeași pentru toată lumea”.

Activitatea procurorului general român este crucială în combaterea cazurilor tot mai dese de mare corupție, exemple fiind, în ultimii ani, țări precum Spania, România, Bulgaria sau Malta, dar și scandalurile financiare din Olanda sau Danemarca, precum și încercările de restricționare a legislației anticorupție în țări precum Polonia sau Ungaria.

„Când vorbim despre încălcarea statului de drept, trebuie să luăm în considerare cazurile unde există suspiciuni de corupție sistemică sau când se încearcă subminarea independenței judiciare”, a declarat procurorul general european

Kövesi, alături de o echipă de experți și analiști, va conduce din Luxemburg și o rețea de procurori naționali care vor lucra parțial sau cu normă întreagă pentru biroul său (EPPO). Kovesi încă negociază cu instituțiile și autoritățile UE, dar și cu țările membre  mijloacele pe care le va avea. În principiu, îi fusese alocate 37,7 milioane de euro. „Încă nu e suficient. Suntem în mijlocul negocierilor ”, a declarat Kovesi, pentru El Pais.

„Datoria EPPO este de a proteja banii europeni“

 

De altfel, ea i-a îndemnat și pe jurnaliștii spanioli să promoveze ideea procurorilor naționali cu normă întregă plătită de la Luxembourg, tocmai pentru ca așa li se asigură independență. „Vor fi mai mulți bani, mai multă flexibilitate și, prin urmare, mai mult risc de infracțiuni. Datoria EPPO este de a proteja banii europeni ”.

Una dintre provocările lui Kövesi este aceea că nu toate țările s-au alăturat EPPO, potrivit El Pais. Danemarca, Suedia, Irlanda, Ungaria și Polonia au decis să rămână în afara Parchetului European.  „Desigur, aș dori ca toate statele membre să facă parte din EPPO, dar nu este alegerea mea. În țările care nu participă la instituție, putem investiga unele infracțiuni, atunci când sunt implicați oameni din alte țări sau o parte a infracțiunii a fost comisă într-o altă țară membră “, a explicat Kovesi. Cu toate acestea, aceasta aspiră să ajungă la acorduri de lucru cu aceste cinci țări. 

Kovesi a transmis echipei sale de procurori și un mesaj despre pericolele pe care le presupune munca anchetatorului anticorupție în aceste vremuri: „O să avem de-a face cu cazuri complexe, legate de anchetarea oamenilor puternici și bogați. De aceea e important să fim o instituție independentă”. 

2. -imagine fara descriere- (laura_kovesi_el_pis__eppo.png)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel