Dreptate pentru Arpad, românul ucis în Bolivia. Președintele Evo Morales, cercetat pentru omor

Nicoleta Nicolau |
Data actualizării: | Data publicării:

Arpad Magyarosi, cetăţeanul român de etnie maghiară a fost ucis, la 16 aprilie 2009, de către forţele speciale din Bolivia, fiind acuzat de terorism. După 10 ani de anchete, Procurtura din Bolivia a anunțat deschiderea unui proces pe numele fostului președinte Evo Morales pentru asasinatele de atunci

Magyarosi şi alţi cetăţeni străini erau acuzaţi că ar fi plănuit să-l asasineze pe preşedintele bolivian Evo Morales. Multe aspecte ale cazului rămân şi acum învăluite în mister. 

Deşi Magyarosi trecuse la religia musulmană, el a fost înmormântat într-un cimitir luteran. Potrivit agenţiei Reuters, cei mai mulţi membrii ai familiei sale locuiesc în Ungaria, motiv pentru care au cerut repatrierea corpului neînsufleţit în această ţară şi nu în România.

Magyarosi a fost împuşcat mortal de poliţiştii bolivieni, pe 16 aprilie 2009, într-un hotel din oraşul Santa Cruz, împreună cu doi camarazi: Eduardo Rózsa-Flores, maghiar-bolivian și Michael Martin Dwyer, irlandez. Alţi doi bărbaţi, printre care un român de etnie maghiară -Elod Tóásó, şi un bolivian de etnie croată, au fost arestaţi.

Român, acuzat că ar fi format o grupare teroristă

 

Preşedintele Evo Morales a anunţat atunci că toţi erau implicaţi într-un complot pentru asasinarea sa şi a altor oameni politici, la comanda cercurilor de extremă dreaptă.

La sfârșitul anului trecut, Procuratura generală a statului Bolivar a anunțat deschiderea unui proces împotriva președintelui Evo Morales și a altor autorități pentru însușirea probelor în cazul uciderii la hotelul Las Américas în 2009, anunță paginasiete.bo.

În 10 ani de anchetă, Ministerul Public nu a reușit să demonstreze că există acte teroriste sau acte separatiste ale cetățenilor străini care au fost împușcați. Versiunea oficială a ridicat, de la început, semne de întrebare. 

Plângerea a fost depusă de un șef al armatei din Bolivia, care a dezvăluit că guvernul Evo Morales a ordonat atunci folosirea armelor care se aflau în custodia Diviziei a 8-a armată din Santa Cruz ca dovadă a presupusului caz de terorism.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

19 apr 2024, 22:40 in Știri
Accident de metrou la Viena 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel