Dîncu: Suspendarea zborurilor MiG-21 LanceR este temporară. Se face o analiză

Liviu Ludovic |
Data publicării:

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, spune că scoaterea definitivă din serviciu sau continuarea exploatării aeronavelor MIG-21 LanceR vor fi decise doar după finalizarea unor analize ample.

"Decizia de astăzi (vineri - n.r.) nu reprezintă scoaterea definitivă din serviciu a aeronavelor MiG 21 LanceR, ci o suspendare temporară a zborurilor acestor aeronave, până la finalizarea unui proces amplu de analiză și evaluare care a început deja. Decizia șefului Statului Major al Apărării reprezintă o măsură prudentă, luată în primul rând pentru siguranța personalului aeronautic”, a spus ministrul Apărării, Vasile Dăncu.

Acesta a vorbit și despre vechimea acestor aeronave: „Am fost cu toții martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloți de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentrați pe siguranța exploatării aeronavelor militare”.

Dîncu a ținut să precizeze că nu se poate spune că MiG-urile 21 LanceR sunt nesigure pentru zbor.

„Ele nu au decolat niciodată decât după ce s-a constatat îndeplinirea tuturor parametrilor tehnici. Dar este absolut de înțeles că, la atât de mulți ani de când sunt în serviciu, frecvența incidentelor de zbor a crescut. Nu ne putem permite să riscăm viața acestor oameni și suntem obligați să căutăm cele mai bune soluții. O analiză complexă este în plină desfășurare și în urma acesteia vom putea să vedem dacă există soluții de continuare a exploatării MiG-urilor, iar dacă mai sunt – trebuie să vedem în ce condiții, până când, cu ce resurse. Evident, prioritatea mea și a conducerii Ministerului Apărării Naționale este viața oamenilor și asigurarea unei perspective corecte pentru personalul aeronautic care încadrează funcții la escadrilele de MIG-21 Lancer, atât piloți, cât și personal tehnic”, a mai spus Dîncu.

A fost accelerat procesul de achiziție de avioane F-16

 

Ministrul a precizat că s-a consultat și cu partenerii și aliații care contribuie cu aeronave la executarea misiunilor de poliție aeriană extinsă în spațiul aerian al României și care pot suplimenta capabilitățile aeriene în această perioadă.

„Precizez că scoaterea definitivă din serviciu sau continuarea exploatării acestui tip de aeronave vor fi decise doar după finalizarea acestei ample analize. Nu pot estima când va fi posibil să luăm această decizie, dar, așa cum spuneam, o vom lua având în minte viața oamenilor noștri și asigurarea securității spațiului aerian național”, a spus Dîncu.

Potrivit ministrului, a fost accelerat procesul de achiziție pentru următoarele 32 de aeronave F-16, din Norvegia. Legea de aprobare a achiziției este gata, proiectul este în avizare și va fi trimis în câteva zile către Parlament.

„România a exprimat ferm opțiunea pentru dotarea Forțelor Aeriene cu aeronave de generația a V-a, respectiv F-35. Cele trei escadrile de F-16, cea aflată deja în stare operațională la Borcea și cele două care vor fi constituite cu aeronavele din Norvegia constituie o capabilitate de tranziție către F-35, de maximum 10 ani”, a menționat ministrul Vasile Dîncu.

MApN a decis să suspende toate zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR din cauza accidentelor în care au fost implicate aceste aeronave.

Activitățile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, prin ordinul șefului Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

"Măsura a fost luată având în vedere incidența considerabilă a evenimentelor și accidentelor de aviație înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime și aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătățirii siguranței aeronautice și pentru prevenirea producerii evenimentelor și accidentelor de aviație prin reducerea riscurilor asociate defecțiunilor tehnice”, a anunțat MApN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel