Deputat PSD: Polițiștii nu vor bate protestatari, „decât dacă opun rezistență”

Loredana Iriciuc |
Data publicării:

Deputatul PSD Nicușor Halici a declarat astăzi în plenul Camerei Deputaților că noul statut al polițiștilor nu permite lovirea protestatarilor, „decât dacă opun rezistență”.

Parlamentarul PSD a făcut aceste afirmații după ce deputatul USR Stelian Ion a criticat Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice, inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan, care „întărește autoritatea polițistului”.

Reprezentantul USR s-a arătat nemulțumit de noile prevederi, deoarece, în opinia sa, prin acest act normativ „s-a dat liber la bătut protestatari pașnic”.

„S-a dat liber la bătut protestatari pașnici, ca să vă comprim așa, într-un cuvânt, în sensul în care organul de poliție are dreptul deja prin acest proiect de lege să lovească, să utilizeze forța fizică, împotriva unui protestatar pașnic, fără prea multe detalii. Pur și simplu.

Dacă un protestar se așează jos sau protestează fără să prezinte niciun pericol public în mod concret, în loc să fie luat pe sus, eventual dacă blochează un drum public important și se întâmplă ceva extraordinar de rău, este luat la bastoane. Asta, legal de acum încolo, dacă se va aproba această lege. Este absolut inacceptabil, din punctul nostru de vedere”, a spus deputatul USR Stelian Ion de la microfonul plenului, potrivit Știrile PRO TV.

 

Nicușor Halici: „Stau polițiștii și se uită zâmbitori?”

 

Imediat, deputatul PSD Nicușor Halici a luat cuvântul ca să apere adoptarea acestei legi controversate. El a încercat să explice că polițitul român are nevoie de o mai mare autoritate, precizând că protestatarii nu vor fi bătuți, "decât dacă opun rezistență, în cel mai negru scenariu".

„Sunt persoane care săvârșesc infracțiuni și ajung la un moment dat să fie protejate de alte persoane care nu au săvârșit infracțiuni sau contravenții. Polițiștii n-au ce să facă, nu se pot atinge de persoanele respective, pentru că ei creează un cordon de protecție a persoanelor care săvârșesc infracțiuni sau contravenții. Ce o să facă? O să se uite polițiștii la persoanele care protejează fără să poată să-i îndepărteze sau să aibă posibilitatea să ajungă la infractori?

Nu trebuie să-i bată și nu o să ajungă să-i bată decât dacă opun rezistență, în cel mai negru scenariu. Dar vrem un stat de drept? Păi, statele de drept cum reacționează? Instituțiile de forță din statele de drept la care tot ne raportăm cum reacționează, ce fel de proceduri au? Stau polițiștii și se uită zâmbitori, candizi la persoane care împiedică punerea în aplicare a unor proceduri? Sau neutralizarea unor infractori?”, a spus deputatul PSD Nicușor Halici.

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul ordinii și siguranței publice a fost inițiat de Florin Iordache și Carmen Dan, iar Camera Deputaților este for decizional.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți StiriDiaspora și pe Google News



Get it on App Store Get it on Google Play

  TOP STIRI CELE MAI

DC Media Group Audience

  Flux de stiri

Vezi cele mai noi stiri

16 apr 2024, 20:40 in Știri
Primar PNL, găsit spânzurat 
Contact | Politica de confidențialitate | Politica cookies |

Vezi versiune mobil
Vezi versiune tabletă
Vezi versiune desktop

cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel